Home » , » Auguste Clésinger ένα μείγμα ρομαντισμού και ρεαλισμού.

Auguste Clésinger ένα μείγμα ρομαντισμού και ρεαλισμού.

Written By paulin on 3.9.24 | 11:00 π.μ.

Ο Auguste Clésinger, γνωστός και ως Jean-Baptiste Auguste Clésinger (1814-1883), ήταν ένας αξιόλογος Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος.

 Γνωστός για το δραματικό και μερικές φορές αμφιλεγόμενο έργο του, ο Clésinger έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή του 19ου αιώνα. 


Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1814 στη Μπεζανσόν της Γαλλίας. Ήταν γιος του Georges-Philippe Clésinger, ενός γλύπτη, κάτι που επηρέασε την επιλογή του να ασχοληθεί με την τέχνη.
Έλαβε την πρώιμη καλλιτεχνική του εκπαίδευση από τον πατέρα του και αργότερα σπούδασε κοντά στον γλύπτη David d'Angers στο Παρίσι.
 Ο Clésinger έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι του Παρισιού το 1843. 

Τα πρώτα του έργα περιελάμβαναν τόσο γλυπτική όσο και ζωγραφική, αν και κέρδισε κυρίως την αναγνώριση για τα γλυπτά του.

Η Γαλλίδα ευγενής Apollonie Sabatier, μαρμάρινο γλυπτό του Auguste Clésinger ως Femme piquée par un serpent (Γυναίκα που δάγκωσε ένα φίδι) το 1847, εμφανίζεται τώρα στο Musée d'Orsay – φωτογραφία δημόσιου τομέα με μέγεθος ταπετσαρίας 1024x768

Το μαρμάρινο γλυπτό «Femme piquée par un serpent» (Γυναίκα που δάγκωσε ένα φίδι) του Γάλλου γλύπτη και ζωγράφου Auguste Clésinger (1814-1883) που παρήγγειλε ο Alfred Mosselman, αποτέλεσε το θέμα ενός συγκλονιστικού σκανδάλου στο Σαλόνι Ζωγραφικής και Γλυπτικής στο 1847. Το γλυπτό σκανδαλίστηκε επειδή ο Clésinger παρήγαγε το γλυπτό από τα life-cast του μοντέλου του Apollonie Sabatier.

Η Apollonie Sabatier (1822-1889) ήταν Γαλλίδα εταίρα, μούσα καλλιτεχνών και μποέμ στο Παρίσι, όπου φιλοξενούσε ένα σαλόνι. Στο κομμωτήριό της, γνώρισε και έγινε φίλη με αρκετούς Γάλλους καλλιτέχνες της εποχής της. Ήταν μια από τις γυναίκες που ενέπνευσαν το έργο Les Fleurs du Mal που έγραψε ο Charles Baudelaire. Η Sabatier ήταν επίσης η υποτιθέμενη ερωμένη του Baudelaire.
Το γλυπτό του   έφερε φήμη και διαμάχες. Το έργο φημιζόταν για τον ρεαλισμό και τον αισθησιασμό του και φημολογήθηκε ότι δημιουργήθηκε με γύψο από το σώμα της Apollonie Sabatier, γνωστής εταίρας και μούσας πολλών καλλιτεχνών και ποιητών της εποχής.
 Το στυλ του Clésinger ήταν ένα μείγμα ρομαντισμού και ρεαλισμού. Ήταν γνωστός για τις ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του και την ικανότητά του να συλλαμβάνει το συναισθηματικό βάθος στα γλυπτά του.
Ο Κλέσινγκερ δημιούργησε επίσης πολλές προτομές με πορτρέτα εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του, συμπεριλαμβανομένων των Τζορτζ Σαντ και Φραντς Λιστ .
 Ο Clésinger ήταν από τους πρώτους γλύπτες που χρησιμοποίησαν απευθείας γύψινα εκμαγεία από ζωντανά μοντέλα, κάτι που ήταν καινοτόμο και αμφιλεγόμενο.

Το 1847, ο Clésinger παντρεύτηκε τη Solange Sand , κόρη του διάσημου Γάλλου συγγραφέα George Sand. Αυτός ο γάμος τον συνέδεσε με τους λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής.

Madame Sabatier en Bacchante


"Woman bitten by a serpent" {Musee d'Orsay}

 Ο Clésinger ήταν μέλος της μποέμ καλλιτεχνικής κοινότητας στο Παρίσι και συνεργάστηκε με διάφορους συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες.



Auguste Clésinger


Έγινε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 1849 και αργότερα προήχθη σε Αξιωματικό το 1864.

 Ο Clésinger πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1883 στο Παρίσι.

 Παρά τις διαμάχες γύρω από το έργο του, ο Clésinger μνημονεύεται για τις τεχνικές του δεξιότητες, τα εκφραστικά γλυπτά του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλυπτικής.



 Ο Clésinger συχνά εξερευνούσε θέματα πάθους, πόνου και έκστασης στο έργο του, ωθώντας τα όρια της συμβατικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τα γλυπτά του διακρίνονται για τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και την ρεαλιστική ποιότητά τους.

Το έργο του Clésinger επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές γλυπτών, ιδιαίτερα στη χρήση του ρεαλισμού και των εκφραστικών μορφών.













Leda and the swan (Léda et le cygne) (1864),

Auguste Clésinger (1814-1883).Musée de Picardie à Amiens.


Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19