Home » , » Gerda Marie Frederike Wegener - Η Τολμηρή Λεσβιακή Ερωτική Καλλιτέχνης της Art Deco

Gerda Marie Frederike Wegener - Η Τολμηρή Λεσβιακή Ερωτική Καλλιτέχνης της Art Deco

Written By zone on 23.9.24 | 3:30 μ.μ.

Η Δανή ζωγράφος και εικονογράφος Gerda Marie Frederike Wegener έχει τραβήξει τόση προσοχή, όχι μόνο λόγω της τέχνης της αλλά κυρίως λόγω του τρόπου ζωής της

Η απεριόριστη ανοχή της Gerda Wegener και η ανοιχτότητά της όσον αφορά τις λεσβιακές της τάσεις την καθιστούν πρωτοπόρο της γυναικείας σεξουαλικότητας με αυτοπεποίθηση. 

Γεννήθηκε στο Βόρειο Σλέσβιχ (1886-1940), αλλά λόγω της αγάπης της για την τέχνη αποφάσισε να φύγει στην Κοπεγχάγη σε νεαρή ηλικία για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης.
Το 1904 παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Einar Wegener, ο οποίος αναγνώριζε όλο και περισσότερο τη γυναικεία του ταυτότητα. Αργότερα ονόμασε τον εαυτό του Lili Elbe και ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.
Η τέχνη της Gerda Wegener είναι μια έκφραση της εκθαμβωτικής ζωής της. Ζωγράφιζε αισθησιακές, γεμάτες αυτοπεποίθηση, μοντέρνες και κομψές γυναίκες που δεν ντράπηκαν γι' αυτό. Η Wegener τίμησε τη γυναικεία ομορφιά, τη ζωντάνια και τη σαγηνευτικότητα, το γυμνό και το παιχνίδι ρόλων. Τα συχνά ερωτικά της έργα αντανακλούν την επιθυμία για το θηλυκό και περιλαμβάνουν λεσβιακή  σεξουαλικότητα και παιχνίδι.


Το 1912, το εκθαμβωτικό ζευγάρι μετακόμισε στο Παρίσι, όπου η Gerda εργάζεται ως ζωγράφος πορτρέτων και ως εικονογράφος για διάφορα περιοδικά όπως Vogue , Fantasio , La Vie Parisienne . Στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1925, εκθέτει τα έργα της και κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια. 

Το στυλ της Gerda Wegener χαρακτηρίζεται από το μείγμα επιρροών Art Nouveau και Art Deco, με έμφαση στη γυναικεία ομορφιά, τον αισθησιασμό και τον μοντερνισμό. Η δουλειά της συχνά παρουσίαζε γυναίκες σε λαμπερά περιβάλλοντα, με έμφαση στη μόδα και την κομψότητα. Δημιούργησε επίσης ερωτική τέχνη, η οποία θεωρήθηκε πρωτοποριακή και μάλιστα αμφιλεγόμενη εκείνη την εποχή.

Μετά τον θάνατο της Lili Elbe το 1931, η καριέρα της Gerda έπεσε. Επέστρεψε στη Δανία τη δεκαετία του 1930, όπου έζησε σε σχετική αφάνεια μέχρι τον θάνατό της το 1940. Ωστόσο, το έργο της έχει επανεκτιμηθεί έκτοτε και πλέον αναγνωρίζεται ως σημαντική προσωπικότητα στην τέχνη των αρχών του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στην πλαίσιο μελετών φύλου και σεξουαλικότητας.





Η ζωή και το έργο της Gerda Wegener έχουν αποκτήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της ταινίας του 2015 The Danish Girl , η οποία αφηγείται την ιστορία της Lili Elbe και περιλαμβάνει μια ερμηνεία του Wegener. Η τέχνη της παραμένει επιδραστική, φημισμένη για την τολμηρή και ζωντανή απεικόνιση της θηλυκότητας και την εξερεύνηση της ταυτότητας της.



Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19