Home » , » Henri Gervex - Ιμπρεσιονιστής

Henri Gervex - Ιμπρεσιονιστής

Written By paulin on 24.9.24 | 3:30 μ.μ.

 Ο Henri Gervex είναι Γάλλος ζωγράφος  που μπόρεσε να κάνει γνωστά τα ιμπρεσιονιστικά έργα του χάρη σε πολλά σαλόνια και ένα στυλ που τονίζεται σε γυμνές σκηνές. 

Το 1876, άρχισε να ενδιαφέρεται για το κίνημα του ιμπρεσιονισμού που χαρακτηρίζεται από την κινητικότητα των φαινομένων,το γυμνό, τόσο σε μοντέρνο όσο και σε μυθολογικό περιβάλλον, έμελλε να παραμείνει μια από τις κεντρικές καλλιτεχνικές του ενασχολήσεις.

1852-1929, Γάλλος ζωγράφος , παστελιστής, σχεδιαστής. Ο Henri Gervex ήταν μαθητής του ζωγράφου Pierre-Nicolas Brisset το 1867. Το 1870, εντάχθηκε στο 152ο Τάγμα της Εθνικής Φρουράς. Το 1871, έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο στούντιο του Alexandre Cabanel, όπου σπούδασε για πέντε χρόνια, με τους συμμαθητές του Jean-Louis Forain και Fernand Cormon. Σπούδασε επίσης με τον ανατολίτη ζωγράφο Eugène Fromentin. Ο Gervex έκανε το ντεμπούτο του στο Salon του 1873, στο Palais des Champs Élysées. Το 1874 πήρε μετάλλιο  δεύτερης κατηγορίας, με τον πίνακα του «Σάτυρος που παίζει με μια μαινάδα» ο καμβάς αποκτήθηκε από το κράτος για το παλάτι του Λουξεμβούργου.

Ο Henri Gervex γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1852 στην πρώην κοινότητα της Μονμάρτρης, που ανήκε τότε στο διαμέρισμα του Σηκουάνα. Είναι γόνος μεσοαστικής οικογένειας.


Σε ηλικία 15 ετών, ένας φίλος των γονιών του τον πήρε ως μαθητή στο ατελιέ του Γάλλου ζωγράφου Pierre-Nicolas Brisset όπου έμαθε τα βασικά της ακαδημαϊκής ζωγραφικής.

Το 1871, εντάχθηκε σε μια αναγνωρισμένη σχολή τέχνης, την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών (ENSBA) στο Παρίσι, όπου γνώρισε πολλούς ζωγράφους όπως τον οριενταλιστή ζωγράφο Eugène-Samuel-Auguste Fromentin και τον ακαδημαϊκό ζωγράφο Fernand Cormon.

Ο Henri Gervex άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του από το 1873, κυρίως μέσα από πολλά παριζιάνικα σαλόνια ζωγραφικής που πραγματοποιούνταν σε περιοχές με μεγάλη επιρροή όπως το παλάτι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Satyr
Από τα πρώτα του έργα θα θυμηθούμε ιδιαίτερα το πρώτο του δημόσιο έργο με τίτλο «Baigneuse Dormie» καθώς και το «Satyr» παρουσιάζοντας μια γυμνή σκηνή.




Το 1880, ταξίδεψε στην Ισπανία και ήταν μέρος του κύκλου των mirlitons, υπό την προεδρία του Meissonier, εξέθεσε στο νεοδημιουργημένο Cercle Artistique de la Seine. Το 1882, έκανε ταξίδια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Αγγλία με τον Auguste Rodin, κυρίως στην Ιταλία με τον Guy de Maupassant το 1884, και στη συνέχεια αρκετές φορές στη Ρωσία και την Τουρκία.

Το 1889 ο Gervex προήχθη σε Αξιωματικό της Λεγεώνας της Τιμής. Το 1895 διορίστηκε αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Εθνικής Εταιρείας Καλών Τεχνών. Το 1911 παρασημοφορήθηκε ως Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής. Ο Gervex εισήλθε στο Institut de France το 1913 και εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Παστελιστών. Το 1918, ο καλλιτέχνης έλαβε το Croix de Guerre.

Rolla
Το 1876, ο ζωγράφος γνώρισε τον Édouard Manet, σύχναζε στους ιμπρεσιονιστές, οι οποίοι επηρέασαν τη ζωγραφική του φωτίζοντας την παλέτα του, λειτούργησε ως μοντέλο για έναν από τους πίνακες του Renoir και αντιπροσώπευε έναν από τους χορευτές στον πίνακα   Bal du Moulin de la Galette. . Το 1878, ο Henri Gervex προκάλεσε σκάνδαλο με τον πίνακα του "Rolla", που έγινε ο πιο διάσημος πίνακας του, εμπνεύστηκε από ένα ποίημα του Alfred de Musset, το έργο αρνήθηκε από την κριτική επιτροπή του σαλονιού, κρίθηκε ανήθικο. 
Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε επίσης το πορτρέτο της δεσποινίδας Valtesse de la Bigne, μιας ημιμοντένιας που πόζαρε ως μοντέλο και που ενέπνευσε τον Émile Zola να δημιουργήσει τον χαρακτήρα της Nana. 


Έγινε εξαιρετικά διάσημος ζωγράφος. Το 1891, ήταν παρών στη Διεθνή Έκθεση Καλών Τεχνών στην πόλη του Μονάχου, το 1895 έγινε αντιπρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Καλών Τεχνών και το 1913 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Παστελιστών.

Πέθανε στο Παρίσι το 1928 μετά από επιπλοκές που προκλήθηκαν από εκφύλιση του ενός ματιού του.
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19