Home » , » Η Άνοιξη του Δυτικού Πολιτισμού σε έργα του François Boucher

Η Άνοιξη του Δυτικού Πολιτισμού σε έργα του François Boucher

Written By zone on 21.8.24 | 2:00 μ.μ.



Άρωμα Αρχαιότητας

Το ροκοκό φημίζεται για τον αισθησιασμό του και το άρωμα της αρχαιότητας. Άκμασε στις δυτικές τέχνες τον 18ο αιώνα, ενώ οι Shuncho και Harunobu δημιούργησαν τις εκπληκτικές τους στάμπες shunga στην Ιαπωνία. Το πνεύμα της ειδυλλιακής απόλαυσης και η προσοχή για τη μυθολογία κάνουν εικόνες και πίνακες ροκοκό va σχετίζονται μεταξύ τους.


 « Η Λήδα και ο Κύκνος », αυθ. προς Boucher, περ. 1740.

 Η πλοκή αυτής της εικόνας είναι ένας ευρέως γνωστός ελληνικός μύθος για την κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας Θέστιου. Ήταν ήδη παντρεμένη με τον Τυνδάρεο, αλλά η ομορφιά της ήταν τόσο εξαιρετική, που ο Δίας μετατράπηκε σε κύκνο για να κάνει έρωτα μαζί της. Μετά από αυτή τη συνάντηση, η Λήδα γέννησε δύο αυγά από τα οποία εκκολάφθηκαν διάσημοι Έλληνες χαρακτήρες, π.χ. η Ελένη της Τροίας.

Το ράμφος του κύκνου, που θυμίζει πέος , απεικονίζεται πολύ κοντά σε εκτεθειμένα ιδιωτικά μέρη της Λήδας.




 « Ηρακλής και Ομφάλης » (1734)


Ένας άλλος πολύ σαφής πίνακας του Boucher μας δείχνει ένα παθιασμένο φιλί του Ηρακλή και της Ομφάλης, της βασίλισσας της Λυδίας. Ο Ηρακλής ήταν υποχρεωμένος να υπηρετήσει τον Ομφάλη κατά τη διάρκεια ενός έτους μετά την ακούσια δολοφονία του φίλου του Ίφιτου. Η βασίλισσα τον ανάγκασε να κάνει γυναικείες δουλειές και να φορά γυναικεία ρούχα. Χρησιμοποίησε τον Ηρακλή όχι ως πολεμιστή , αλλά ως εραστή και γέννησε πολλά παιδιά από αυτόν. Δύο έρωτες στο κάτω μέρος της εικόνας είναι μια ένδειξη για το τι συμβαίνει στην εικόνα, καθώς ένας έρως κρατά μια σκούπα και ένας άλλος προσπαθεί να σηκώσει ένα βαρύ δέρμα του λιονταριού της Νεμέας, ενός τρομακτικού θηρίου που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή.


Παρεμπιπτόντως, η λέξη ομφαλισμός χρησιμοποιείται μερικές φορές (πολύ σπάνια όμως) για να καθορίσει την επιθυμία ενός ετεροφυλόφιλου άνδρα να φορέσει γυναικεία ρούχα.
Η νεαρή Καλλιστώ

Ο Boucher χρησιμοποίησε αυτή την πλοκή δύο φορές: το 1744 και το 1759. Ο Δίας (ρωμαϊκή ονομασία του Δία) είχε έντονη επιθυμία για μια νεαρή νύμφη Καλλιστώ, η οποία ήταν σύντροφος της Νταϊάνας, θεάς του κυνηγιού και της παρθενίας. Για να μην απορριφθεί, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε Νταϊάνα και με αυτόν τον τρόπο σαγήνευσε την Καλλιστώ.


Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: η Νταϊάνα μετέτρεψε την Καλλιστώ σε αρκούδα αφού παρατήρησε την εγκυμοσύνη της . Αυτή η πλοκή είναι αρκετά ασυνήθιστη καθώς επιτρέπει την εμφάνιση σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ γυναικών. Ταυτόχρονα, ενθυμούμενοι τον μύθο, μπορούμε να θεωρήσουμε αυτούς τους πίνακες σχεδόν λεσβιακούς .


. Jupiter and Callisto , 1744.




 Jupiter and Callisto , 1759.


Ο πίνακας που δημιουργήθηκε δεκαπέντε χρόνια αργότερα (Εικ.4) είναι πιο ηδονικός. Ο Μπουτσέρ απεικόνιζε το σώμα της Καλλιστώ με όλες τις καμπύλες του με τρόπο κοντά σε αυτόν του Ρούμπενς. Η ερωτική ένταση εκφράζεται εδώ από τις φιγούρες των ερωτιδών που φαίνονται πολύ παιχνιδιάρικες, σχεδόν επιθετικές. Προσπαθούν να τρυπήσουν τους κύριους χαρακτήρες με τα βέλη τους. Οι πόζες των χαρακτήρων δείχνουν τη σύντομη οικειότητα.
















Vertumnus and Pomona , 1740.


.Αφροδίτη με περιστέρι, σκίτσο.




Αφροδίτη με περιστέρια , σκίτσο.


 The Raised Skirt , 1742.


Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19