Home » , » Καρυατιδες

Καρυατιδες

Written By mpen on 28.8.24 | 11:00 π.μ.

Οι Καρυάτιδες είναι διάσημες γλυπτικές αναπαραστάσεις γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν ως αρχιτεκτονικά στοιχεία σε κτίρια και ναούς της αρχαίας Ελλάδας.

Οι Καρυάτιδες πήραν το όνομά τους από τις Καρυές, μια αρχαία πόλη στην Αρκαδία, όπου οι γυναίκες συμμετείχαν σε χορούς προς τιμήν της θεάς Άρτεμης Καρυάτιδος.


 Εμφανίστηκαν κυρίως ως αρχιτεκτονικά στηρίγματα, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές κίονες. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην κλασική αρχιτεκτονική για να υποστηρίζουν δοκάρια και να συμβάλλουν στην αισθητική των κτιρίων.
Το πιο γνωστό παράδειγμα των Καρυάτιδων είναι οι έξι γυναικείες μορφές που κοσμούν το Ερέχθειο. Αυτές οι Καρυάτιδες υποστηρίζουν τη στέγη του μικρού πρόπυλου της νότιας πλευράς του ναού. Κατασκευάστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και αποτελούν αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.

 Εκτός από την Ακρόπολη, οι Καρυάτιδες εμφανίζονται και σε άλλες πολιτιστικές κληρονομιές της Ρώμης και της Αναγέννησης, όπου η αρχιτεκτονική τους σημασία και η καλλιτεχνική τους αξία μεταβιβάστηκαν και εξελίχθηκαν.
Οι Καρυάτιδες συνήθως παρουσιάζονται με περίτεχνες πτυχώσεις στα ρούχα τους και χαρακτηριστικά χτενίσματα, αποπνέοντας χάρη και μεγαλοπρέπεια. Κάθε μία από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου είναι μοναδική, με διαφορετικές στάσεις και χαρακτηριστικά προσώπου.

Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν τη δύναμη και τη γυναικεία ομορφιά, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες της πόλης των Καρυών που, σύμφωνα με τον μύθο, αιχμαλωτίστηκαν και υποδουλώθηκαν επειδή είχαν συνεργαστεί με τον εχθρό κατά τον Περσικό πόλεμο.
Πέντε από τις έξι Καρυάτιδες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ η έκτη εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Στη θέση των αρχικών γλυπτών στο Ερέχθειο υπάρχουν αντίγραφα, προστατεύοντας τα αυθεντικά από την φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.
Οι Καρυάτιδες αποτελούν σύμβολο της κλασικής ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, ενώ συνεχίζουν να εμπνέουν καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες. Η χρήση τους σε σύγχρονα κτίρια και έργα τέχνης μαρτυρεί τη διαχρονική τους αξία και το ρόλο τους ως φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χαρακτηριστικά της Τέχνης των Καρυατίδων

Στυλ: Οι Καρυάτιδες είναι φτιαγμένες με τον κλασικό ρυθμό, που χαρακτηρίζεται από ισορροπία και αρμονία στις αναλογίες.

Πτύχωση ενδυμάτων: Τα ενδύματα των Καρυάτιδων έχουν εντυπωσιακή πτύχωση, που δείχνει τη δεξιοτεχνία του γλύπτη στην απόδοση της κίνησης και της πλαστικότητας του υφάσματος.

Μαλλιά και πρόσωπο: Τα μαλλιά και τα πρόσωπα των αγαλμάτων αποπνέουν μια ήρεμη αξιοπρέπεια και κομψότητα, χαρακτηριστικά της κλασικής τέχνης.


Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19