Home » , » Κοτσώνης Γιώργος ο Κύπριος Ρεαλιστής

Κοτσώνης Γιώργος ο Κύπριος Ρεαλιστής

Written By mpen on 24.8.24 | 11:00 π.μ.

 Ο Κοτσώνης επικεντρώνεται στην απεικόνιση της γυναικείας φιγούρας σε δύο κυρίως στοιχεία. Την εσωτερικότητα και το κάλλος. Η γυμνογαρφία του αποκαλύπτει μια από τις πλέον ουσιαστικές πεποιθήσεις του ζωγράφου. Ότι δηλαδή η αναζήτηση του κάλλους είναι ίσως η πεμπτουσία της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και της τέχνης αυτής καθ’ αυτής.


Ο ζωγράφος αποτυπώνει τα γυναικεία γυμνά και πορτραίτα εικόνες του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος με την αποστασιοποίηση εκείνη που τις μεταβάλει σε αχρονικές και ατοπικές, σε μνημειακές και διαχρονικές εν τέλει συνθέσεις.


 Αποκαλύπτει την ομορφιά, όπως είναι: γυμνή. 

Τα τοπία και οι θαλασσογραφίες του, τα γυναικεία γυμνά και οι φιγούρες σε στάση αναπόλησης, περισυλλογής, ερωτικής κατάνυξης, ή μητρικού εκστασιασμού σμιλεύονται μέσα από έναν αφαιρετικό ρεαλισμό ώστε να εκπέμπουν την απαράμιλλη εκείνη αίσθηση υπερβατικής νηνεμίας και γαλήνης την πολύ προσωπική κατάθεση, με την οποία ο Γιώργος Κοτσώνης σφραγίζει καθοριστικά την Κυπριακή τέχνη

Από τους κορυφαίους ζωγράφους της Κύπρου, γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. 
Αφού αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού το 1958, μετέβη στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο Saint Martins School of Art του Λονδίνου.

To 1960 πήρε υποτροφία στην Κίνα και συνέχισε τις σπουδές στο Σχέδιο και τη Ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου.

Το 1960 συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο και στη ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο και το 1963 πήγε στη Τσεχοσλοβακία, όπου συνέχισε κι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, κοντά στον καθηγητή Αντονίν Πελς.
 Το 1967 πήρε το δίπλωμά του στη ζωγραφική και τον τίτλο του ακαδημαϊκού ζωγράφου. Είναι μέλος της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ομάδας "Europe 24".
Το 1993 του απονεμήθηκε το βραβείο καλλιτεχνικής προσφοράς "Τεύκρου Ανθία - Θεοδόση Πιερίδη".

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Γιώργος Κοτσώνης επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Πάφο όπου εξακολουθεί να διαμένει και να εργάζεται.
Καταξιώθηκε για το προσωπικό του ύφος, όπου μέσα από την απλότητα και την ηρεμία, μέσα από την οξύτητα και το υπολογισμένο αισθητικό αποτέλεσμα, αναζήτησε βαθύτερες πλαστικές αρμονίες. Στην πορεία αυτή, ο Γιώργος Κοτσώνης απέκτησε την ικανότητα του ελέγχου πάνω στη μορφή, τον χώρο, το χρώμα και την έκφραση, εξερεύνησε τη μεταφυσική διάσταση του γήινου και την άπιαστη ιδιότητα του πλησιέστερου. Απαιτώντας την αντικειμενικότητα και την ακρίβεια, επέμεινε στην οξυδέρκεια του σχεδίου και στη σχολαστικότητα του χρώματος, πετυχαίνοντας την αποτύπωση της ζωτικότητας, της αθωότητας, μέσω της ρυθμικής αρμονίας.  

Ο Γιώργος Κοτσώνης έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιώργος Κοτσώνης έχει ασχοληθεί και με το ψηφιδωτό.



Στο ενεργητικό του έχει πολλές ατομικές και συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις. Η φήμη της δουλειάς του έχει περάσει τα σύνορα της Κύπρου και έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές παντού στον κόσμο.







Φωτό απο το εξαιρετικό  erotas-thanatos 

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19