Home » » Τι είναι η χαρακτική;

Τι είναι η χαρακτική;

Written By mpen on 29.8.24 | 8:00 π.μ.

 Η χάραξη είναι μια διαδικασία χαρακτικής εκτύπωσης κατά την οποία οι γραμμές κόβονται σε μεταλλική πλάκα προκειμένου να συγκρατηθεί το μελάνι. Στη χάραξη, η πλάκα μπορεί να είναι από χαλκό ή ψευδάργυρο.

Η μεταλλική πλάκα γυαλίζεται πρώτα για να αφαιρεθούν όλες οι γρατσουνιές και οι ατέλειες από την επιφάνεια, έτσι ώστε να εκτυπωθούν μόνο οι σκόπιμες γραμμές.


Όταν φτιάχνει μια γκραβούρα, ο τυποποιός χαράζει ή κόβει μια σύνθεση απευθείας στην επιφάνεια μιας μεταλλικής πλάκας χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, γνωστό ως αυλάκι: έναν χαλύβδινο άξονα που καταλήγει σε μια λοξότμητη άκρη σε σχήμα ρόμβου που τοποθετείται σε μια στρογγυλεμένη ξύλινη λαβή.

Ο τυποποιός συγκρατεί την αυλάκωση τοποθετώντας την ξύλινη λαβή στην παλάμη του χεριού τους και πιάνει τον άξονα με τον αντίχειρα και το τρίτο δάχτυλό τους. Έπειτα, η αυλάκωση ρυθμίζεται να εμπλέκεται με την επιφάνεια της πλάκας. Όταν ασκείται πίεση, η αυλάκωση κόβει ένα λεπτό στρώμα μετάλλου για να δημιουργήσει μια εσοχή γραμμή ή αυλάκωση στην πλάκα. Η κοπή στην πλάκα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση μιας λεπτής μπούκλας υπολειμμάτων μετάλλου.

Διαφορετικά μεγέθη αυλακώσεων μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος των γραμμών. Η πίεση που ασκεί ο τυποποιός στην αυλάκωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία λεπτότερων ή παχύτερων αυλακώσεων στην πλάκα. Η δημιουργία ομαλών γραμμών απαιτεί δύναμη και έλεγχο από την πλευρά του τυπογράφου.

Η μεταλλική πλάκα τοποθετείται σε μια σακούλα άμμου ή μαξιλάρι από τον τυποποιό για να βοηθήσει στο χειρισμό και τη μετακίνηση της πλάκας, ειδικά όταν μια σύνθεση απαιτεί καμπύλες γραμμές.
Για να βελτιώσει μια καθαρά γραμμική σύνθεση με τόνο, ο τυποποιός εφαρμόζει ένα σύστημα εκκόλαψης—γραμμές, τελείες και παύλες, μεταξύ άλλων ειδών σημάνσεων, τοποθετημένες κοντά μεταξύ τους για να δημιουργήσουν πυκνότερες περιοχές στην εκτύπωση που συγκρατούν περισσότερο μελάνι. Όσο πιο κοντά είναι τοποθετημένα τα σημάδια μεταξύ τους, τόσο πιο σκούρες θα εμφανίζονται αυτές οι περιοχές. Ο τυποποιός πρέπει να φροντίσει να μην κόψει τις γραμμές ή τα σημάδια πολύ κοντά μεταξύ τους, έτσι ώστε το μελάνι να μην αιμορραγεί μεταξύ τους.

Μόλις κοπεί η πλήρης σύνθεση στο πιάτο, είναι έτοιμη για μελάνωση. Μια υφασμάτινη σφαίρα, χάρτινη γλωττίδα ή ισοδύναμο υλικό χρησιμοποιείται για να απλώσει απαλά το μελάνι σε ολόκληρη την επιφάνεια του πιάτου. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της περίσσειας μελάνης από την επιφάνεια. Το πιάτο καθαρίζεται περαιτέρω χρησιμοποιώντας ένα πανί ταρλατάν (τυρόπανο με έντονο άμυλο).
Ως τελευταίο μέτρο, οι τυποποιοί χρησιμοποιούν συχνά τις παλάμες τους ή τις πλευρές των χεριών τους για να σκουπίσουν τα τελευταία κομμάτια μελανιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας τυποποιός μπορεί να επιλέξει να μην καθαρίσει πλήρως το πιάτο, αλλά να αφήσει ένα λεπτό στρώμα μελανιού στο πιάτο για να δημιουργήσει τόνο.

Αφού το πιάτο σκουπιστεί στο επιθυμητό επίπεδο, είναι έτοιμο για εκτύπωση. Ενώ ορισμένες πρώιμες εκτυπώσεις ραβδώσεων φαίνεται να έχουν παραχθεί απλά πιέζοντας το χαρτί πάνω στην πλάκα με το χέρι, στις περισσότερες περιπτώσεις η πίεση που απαιτείται για να πιέσει το χαρτί στις λεπτές γραμμές συνεπαγόταν τη χρήση ειδικής πρέσας εξοπλισμένης με κυλίνδρους.

Το πιάτο τοποθετείται στη  πρέσα με την πλευρά του μελανιού προς τα πάνω και ένα φύλλο βρεγμένου χαρτιού τοποθετείται από πάνω. Προτού η πλάκα και το φύλλο μετακινηθούν μέσω της πρέσας μαζί, καλύπτονται με κουβέρτες εκτύπωσης, συχνά κατασκευασμένες από τσόχα, για να αμβλύνουν την πίεση στη μεταλλική πλάκα.
Μόλις περάσει η πλάκα από την πρέσα, η προκύπτουσα εντύπωση σε χαρτί εμφανίζει μια αντίστροφη εικόνα της αρχικής εγχάρακτη σύνθεσης. Η πίεση της πρέσας όχι μόνο πιέζει το μελάνι πάνω στο υγρό χαρτί, αλλά δημιουργεί επίσης ένα περίγραμμα των εξωτερικών άκρων της μεταλλικής πλάκας στο χαρτί, γνωστό ως σημάδι πλάκας.
Liz Zanis (Αμερικανίδα, γεν. 1980). Practice Cloud , 2018. Χαρακτική και χάλκινη πλάκα. Ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη

Highlights από τη συλλογή



https://www.metmuseum.org/
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19