Τους φιλους να τους μετρας οταν δεν θα εχεις κατι αλλο για να τους προσφερεις.
Home » » Απεργία πείνας κρατούμενων μεταναστών στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων

Απεργία πείνας κρατούμενων μεταναστών στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων

Written By Unknown on Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010 | 11:22 π.μ.


Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την περασμένη Τετάρτη δεκατέσσερις μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα που τους οδήγησαν στην απεργία πείνας δεν είναι κοινά, άλλοι ζητούν να απελαθούν και άλλοι το αντίθετο, όλοι οι μετανάστες καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης καθώς και το αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Οι ίδιοι οι μετανάστες με επιστολή τους, γραμμένη στα γαλλικά, κάνουν έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία τους και εξηγούν πως διάλεξαν την απεργία πείνας ως το έσχατο μέσο για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

«Είχαμε την πληροφορία ότι υπάρχουν δεκατέσσερις απεργοί πείνας. Επί τόπου ενημερωθήκαμε ότι κάποιοι έχουν σταματήσει και συνεχίζουν την απεργία οι επτά» δηλώνει στο tvxs, ο Νίκος Τζάρας, δικηγόρος και εκπρόσωπος του Στεκιού των Μεταναστών των Χανίων. «Τα αιτήματά τους είναι διαφορετικά. Αυτό που τους ενώνει είναι ότι κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει εξέλιξη είτε στο ζήτημα της μεταγωγής τους, είτε στο ζήτημα της απέλασής τους. Κι αυτό ενώ βρίσκονται υπό τις συνθήκες κρατητηρίου και αβεβαιότητας, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα εξαντληθεί το διάστημα που θα κρατηθούν, το οποίο πλέον έχει αυξηθεί στους έξι μήνες από τους τρεις που ήταν».

Τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών Χανίων επισκέφτηκαν προχθές τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των μεταναστών. Τα μέλη του Στεκιού διαπίστωσαν τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια, καθώς και ανύπαρκτες υποδομές. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους οι μετανάστες έκαναν έκκληση για βοήθεια σε ρουχισμό και σαπούνι. Από την πλευρά του ο Διοικητής Χανίων διαβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις προς την «ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών».

«Ο διοικητής μας ανέφερε ότι θα τους μεταγάγουν μέσα στην εβδομάδα. Δεν είναι ακόμη διασταυρωμένο αν έγιναν οι μεταγωγές. Αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε σήμερα» αναφέρει ο κ. Τζάρας.

Στο κρατητήριο βρίσκεται εδώ και 4μιση μήνες ένας κρατούμενος ο οποίος είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να επικοινωνήσει και χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας. Αστυνομικός που έδειξε ενδιαφέρον για την υπόθεση ενημέρωσε τα μέλη του στεκιού πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ζει στην Ελλάδα εδώ και 23 χρόνια και προφανώς βρέθηκε στη φυλακή από κάποιο πρόβλημα που υπήρξε στα χαρτιά του.

«Δεν μπορεί υπερασπιστεί τον εαυτό. Έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα χαρτιά του αλλά δεν είναι σαφές καθώς δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Παρακαλέσαμε το διοικητή και μας υποσχέθηκε ότι θα τον στείλε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η υπόσχεση. Πάντως έπρεπε να γίνουν διαφορετικοί χειρισμοί. Δεν είναι σωστό ένας άνθρωπος με τέτοια προβλήματα να βρίσκεται στο κρατητήριο» τονίζει ο κ. Τζάρας.

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών δηλώνει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες απεργούς πείνας, απαιτώντας ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης. Σήμερα, στις 10:00, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό μέγαρο.

Στο πλευρό των απεργών πείνας και το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. «Υπεράριθμοι κρατούμενοι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, άθλιο φαγητό, διακοπή της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και ιατρικής περίθαλψης καταγγέλλουν άνθρωποι που – δεν πρέπει να ξεχνάμε – δεν έχουν δικαστεί ακόμα για τίποτα και πολλοί από αυτούς κρατούνται διοικητικά, μόνο και μόνο επειδή τους λείπει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με το Φόρουμ Μεταναστών, αρκετοί από τους κρατούμενους που εξεγέρθηκαν μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια άλλων πόλεων, ενώ οι υπόλοιποι κατήγγειλαν ότι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την απεργία πείνας και αφέθηκαν στην αβεβαιότητα για το εάν όντως εκπροσωπήθηκαν νομικά τα αιτήματά τους.

Ακολουθεί η επιστολή των απεργών πείνας:

Χανιά, 26-09-2010

Καλησπέρα

Με όλο μας το σεβασμό, σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα, σε εσάς και κυρίως σε αυτούς που έχουν καθαρή καρδιά.

Είμαστε άνθρωποι και λόγω της κατάστασης που περνάμε στην Ελλάδα αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια απεργία πείνας μέχρι τέλους.

Αυτή η απεργία πείνας δεν είναι παρά ένα όπλο για να υπερασπιστούμε τους φτωχούς.

Βρισκόμαστε στη φυλακή των Χανίων (κρατητήρια ΑΤΧ) και από τις 22/09/2010, ημέρα Τετάρτη, ξεκινήσαμε την απεργία πείνας και η κατάστασή μας είναι πολύ σοβαρή.

Αυτό που θέλουμε είναι μόνο η ελευθερία μας

1) Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στην φυλακή και τους συνέλαβε η αστυνομία στη δουλειά και χωρίς να έχουν κάνει κανένα κακό.

2) Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή μονάχα εξαιτίας λανθασμένων ή ψευδών κατηγοριών, δηλαδή «χωρίς λόγο».

3) Όλες οι υπηρεσίες του κράτους και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαβατήρια και αληθινά χαρτιά και γι’ αυτό μας βασανίζουν με τη φυλάκιση.

Θέλουμε την ελευθερία μας

Παρακαλώ Έλληνες βοηθήστε μας

Χρειαζόμαστε να μας σώσετε από τα «δόντια της μιζέριας»

Οι απεργοί πείνας 22/09/2010
tvxs.gr
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

>IRAKLIO WEB RADIO

Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19