Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » , , » Honda ..λέμε και τα καφενεία κλαίνε

Honda ..λέμε και τα καφενεία κλαίνε

Written By MOUS on 2.2.22 | 1:30 μ.μ.







 “Honda το μοτοποδήλατο που επεκράτησε» σε παραγωγή Κώστα Γαζιάδη, του κινηματογραφιστή που επέστρεψε από τις ΗΠΑ το 1922 και μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του έθεσαν τα θεμέλια του κινηματογράφου στην Ελλάδα, φτιάχνοντας και τις πρώτες ελληνικές ταινίες! Εκείνη την εποχή έμπαιναν και τα θεμέλια του Ομίλου Σαρακάκη που πενήντα χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '70 θα ήταν τόσο ισχυρός ώστε να ζητήσει από τον Γαζιάδη να κινηματογραφήσει ένα φιλμ για τις μοτοσυκλέτες της Honda! Ήταν μία επική παραγωγή για την εποχή με στόχο να ισχυροποιήσει το παπί και το μοτοποδήλατο ως την προσιτή και οικονομική λύση στην μετακίνηση.


Πρόκειται για ένα video που αποτυπώνει πολλά στοιχεία από την καθημερινότητα της εποχής και ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή, καθώς η παραγωγή του τότε είχε κόστος ταινίας μικρού μήκους, και κατά μία έννοια είναι ακριβώς αυτό, μια ιστορική ταινία μικρού μήκους.


Το video παρέμενε για καιρό στην αρχειοθήκη του Ομίλου Σαρακάκη μέχρι που αποφασίστηκε πως πρέπει να επιστρέψει και σε ψηφιακή μορφή για ιστορικούς λόγους ξεκινώντας έτσι μία δύσκολη διαδικασία. Επεξεργάστηκε και πλέον φιλοξενείται και στην ανανεωμένη σελίδα του Ομίλου Σαρακάκη που περιέχει και ιστορικά στοιχεία για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας.


Το 1922 ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης ιδρύει στην Θεσσαλονίκη εταιρεία και βάζει γερά θεμέλια στην Β. Ελλάδα ώστε να μεγαλώσει γρήγορα. Πολλές μάρκες βρίσκουν τον αντιπρόσωπο που έψαχναν, ανάμεσά τους οι Renault, Fiat, Dunlop, Hudson και General Motors. Το 1941 τα κεντρικά γραφεία μεταφέρονται στην Αθήνα και μετά τον ΒΠΠ η Volvo αναθέτει στην εταιρεία Σαρακάκη την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή όλης της τεράστιας τότε γκάμας που ξεκινά από ΙΧ αυτοκίνητα και επεκτείνεται σε φορτηγά, λεωφορεία, βιομηχανικούς κινητήρες, σκαφών κτλ.


Την ίδια εποχή, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δημιουργείται στην Ιαπωνία η Honda. Ακριβώς μετά τον ΒΠΠ και με γεγονότα που άμεσα συνδέονται με τον πόλεμο, όπως πολύ αναλυτικά περιγράφεται εδώ, σε άρθρο που καλύπτει την δημιουργία δύο μοτοσυκλετιστικών κολοσσών εξαιτίας του ΒΠΠ αλλά σε τελείως διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.


Το 1959 ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης παρακολουθεί το Isle of man T.T. κι αναγνωρίζει αμέσως την δυναμική της νέας τότε Honda, διεκδικώντας την αντιπροσώπευσή τους. Δύο χρόνια αργότερα το 1961 η Honda κερδίζει την πρώτη της νίκη στο IoM TT κι αυτό δικαιώνει την πρόβλεψη του Ιωάννη Δ. Σαρακάκης για μία νέα εταιρεία που θα αφήσει εποχή. Χτίζεται από την πρώτη στιγμή μία δυνατή σχέση που φτάνει μέχρι τον Soichiro Honda καθώς ο Σαρακάκης γίνεται ο πρώτος αντιπρόσωπος της Honda στην Ευρώπη και φυσικά ο παλαιότερος που διατηρεί η Honda μέχρι και σήμερα. Το ’62 ο Όμιλος Σαρακάκη ξεκινά την κατασκευαστική του δραστηριότητα κι έτσι το παρακάτω video από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 τον βρίσκει σε μία ιδιαίτερα δυναμική περίοδο που ταυτόχρονα επενδύει δυναμικά στην Honda θέλοντας να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Ελλάδα

Επαε

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19