Quentin Matsys

Written By mpen on 11.9.11 | 5:00 μ.μ.

 Quentin Mastys | Φλαμανδός ζωγράφος και χαράκτης της Αναγέννησης

Ο Quentin Massys (γεννημένος περίπου το 1465/66, Leuven ,  Βέλγιο  πέθανε το 1530, Αμβέρσα ) ήταν Φλαμανδός καλλιτέχνης, ο πρώτος σημαντικός ζωγράφος της σχολής της Αμβέρσας.

Εκπαιδεύτηκε ως σιδεράς στη γενέτειρά του Leuven, ο Matsys λέγεται ότι σπούδασε ζωγραφική αφού ερωτεύτηκε την κόρη ενός καλλιτέχνη. 

Το 1491 πήγε στην Αμβέρσα και έγινε δεκτός στη συντεχνία των ζωγράφων .

Μεταξύ των πρώιμων έργων του Matsys είναι δύο εικόνες της Παναγίας και του Βρέφους. 


Οι πιο διάσημοι πίνακές του είναι δύο μεγάλοι τρίπτυχοι βωμοί, The Holy Kinship , ή St. Anne Altarpiece , που παραγγέλθηκε για την Εκκλησία του Saint-Pieter στο Leuven (1507–09) και The Etmbment of the Lord ( περ. 1508–11), και τα δύο παρουσιάζουν έντονη θρησκευτική αίσθηση και ακρίβεια στη λεπτομέρεια.


Ο Massys δραστηριοποιήθηκε στην Αμβέρσα για περισσότερα από 20 χρόνια, δημιουργώντας πολυάριθμα έργα με θρησκευτικές ρίζες και σατιρικές τάσεις. Θεωρείται ως ο ιδρυτής της ζωγραφικής σχολής της Αμβέρσας , η οποία έγινε η κορυφαία σχολή ζωγραφικής στη Φλάνδρα τον 16ο αιώνα. Εισήγαγε νέες τεχνικές και μοτίβα καθώς και ηθικολογώντας θέματα χωρίς να σπάσει εντελώς την παράδοση.

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Matsys εγκατέλειψε την καριέρα του ως σιδηρουργός για να προσελκύσει τη σύζυγό του, η οποία βρήκε ότι η ζωγραφική ήταν πιο ρομαντικό επάγγελμα, αν και ο Karel van Mander ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν ψευδές, και ο πραγματικός λόγος ήταν μια ασθένεια κατά την οποία ήταν πολύ αδύναμος για να δουλέψει στο σιδηρουργείο και αντ' αυτού διακοσμούσε στάμπες για τις γιορτές του καρναβαλιού.

Το έργο του  θεωρείται ότι περιέχει έντονο θρησκευτικό αίσθημα - χαρακτηριστικό των παραδοσιακών φλαμανδικών έργων - και συνοδεύεται από έναν ρεαλισμό που συχνά ευνοούσε το γκροτέσκο.


 Η σταθερότητα του περιγράμματος του Matsys, η σαφής μοντελοποίηση και το λεπτομερές φινίρισμα της λεπτομέρειας πηγάζουν από την επιρροή του Van Der Weyden. από τους Van Eycks και Memling μέσω των Dirck Bouts, τον λαμπερό πλούτο των διαφανών χρωστικών. Τα έργα του Matsys αντανακλούν γενικά τη σοβαρότητα στην έκφραση, τις λεπτομερείς αποδόσεις και τα συγκρατημένα εφέ στο φως και τη σκιά. Όπως οι περισσότεροι Φλαμανδοί καλλιτέχνες της εποχής, έδωσε μεγάλη προσοχή στα κοσμήματα, στις μπορντούρες των ενδυμάτων και στη διακόσμηση γενικά.

Οι τεκμηριωμένες δωρεές και τα υπάρχοντα του Joost Matsys δείχνουν ότι η οικογένεια είχε ένα αξιοσέβαστο εισόδημα και ότι η οικονομική ανάγκη πιθανότατα δεν ήταν ο λόγος που ο Matsys στράφηκε στη ζωγραφική.
Αν και οι ρίζες της εκπαίδευσης του Matsys είναι άγνωστες, το στυλ του αντανακλά τις καλλιτεχνικές ιδιότητες του Dirk Bouts , ο οποίος έφερε στο Leuven την επιρροή του Hans Memling και του Rogier Van der Weyden . Όταν εγκαταστάθηκε στην Αμβέρσα σε ηλικία είκοσι πέντε ετών, το δικό του στυλ συνέβαλε σημαντικά στην αναβίωση της φλαμανδικής τέχνης σύμφωνα με τις γραμμές του Van Eyck και του Van der Weyden. Εφυγε από το Λουβέν το 1491 όταν έγινε κύριος στη συντεχνία ζωγράφων στην Αμβέρσα. Τα πιο γνωστά σατιρικά του έργα περιλαμβάνουν το A Portrait of an Elderly Man (1513) και το The Money Changer and His Wife (1514), τα οποία παρέχουν όλα σχόλια για τα ανθρώπινα συναισθήματα και την κοινωνία γενικότερα. Ζωγράφισε επίσης θρησκευτικούς βωμούς και τρίπτυχα πάνελ, το πιο γνωστό από τα οποία χτίστηκε για την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Leuven.
wikipedia

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19