Home » , » Μοντέρνο vintage σε γκροτέσκες ερωτικές φωτογραφίες του Jan Saudek

Μοντέρνο vintage σε γκροτέσκες ερωτικές φωτογραφίες του Jan Saudek

Written By Dou²lis on 10.8.21 | 11:00 μ.μ.

Ο Τσέχος φωτογράφος Jan Saudek (γεννημένος το 1935) δημιουργεί σήμερα τις αισθησιακές χρωματιστές δαγκεροτυπίες του, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ως σκίτσο. Ο Saudek αντιμετωπίζει το χρώμα ως έναν τρόπο για να τονίσει τις λεπτομέρειες, όπως το μακιγιάζ μοντέλων ή τις φλέβες.

Το φωτογραφικό στυλ του Saudek χαρακτηρίζεται από τη χρήση ζωγραφισμένων στο χέρι φόντου, μια προτίμηση για παλαιότερες φωτογραφικές τεχνικές και συχνά παρουσιάζει γυμνό και συμβολικές εικόνες.

 Το έργο του πραγματεύεται συχνά υπαρξιακά θέματα, διερευνώντας τις αντιθέσεις μεταξύ της νεότητας και της ηλικίας, της ομορφιάς και της φθοράς, της αγάπης και του θανάτου.
Ο Saudek συχνά χρωματίζει με το χέρι τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, προσθέτοντας μια απόκοσμη ποιότητα στις εικόνες του.

Το έργο του Saudek ήταν συχνά αμφιλεγόμενο λόγω του ρητού περιεχομένου και των αντισυμβατικών θεμάτων του, που αμφισβητούν τους κοινωνικούς κανόνες και προκαλούν σκέψη και συζήτηση.
Επιρροή: Παρά τη διαμάχη, ο Saudek θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους του 20ου και 21ου αιώνα, με μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει το προσωπικό με το καθολικό.


Το στρατόπεδο και η κάμερα

Ο Jan Saudek και ο δίδυμος αδερφός του Kaja Saudek, γεννημένοι στην οικογένεια μιας Τσέχας μητέρας και Εβραίο πατέρα, επέζησαν του ολοκαυτώματος. Η μητέρα πέθανε σε ένα στρατόπεδο, αλλά ο πατέρας έμεινε ζωντανός από θαύμα όπως οι γιοι του. Ο Saudek ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος το 1950 όταν αγόρασε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή Kodak Baby Brownie. 



Παρά το γεγονός ότι είναι παραγωγικές, οι φωτογραφίες που έγιναν από έναν μάρτυρα του ολοκαυτώματος που ζούσε στα νιάτα του υπό ένα σοβιετικό καθεστώς έχουν μια σκοτεινή σκιά πάνω τους. Ο Saudek συχνά κάνει τις λήψεις του σε σέπια ή ασπρόμαυρα χρώματα, αλλά ακόμη και οι χειροποίητες φωτογραφίες που θυμίζουν vintage έργα φαίνονται ενοχλητικές, εν μέρει λόγω του σοβιετικού τους περιβάλλοντος με τους γρατζουνισμένους τοίχους και τα χαλιά παντού.



















Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Saudek ήταν μαθητευόμενος ενός φωτογράφου. Αναγκασμένος από την κυβέρνηση, άρχισε να εργάζεται σε τυπογραφείο.  Η φωτογραφική του δραστηριότητα έπαψε να είναι χόμπι το 1963 αφού είδε τον κατάλογο της έκθεσης του Αμερικανού φωτογράφου Έντουαρντ Στάιχεν («The Family of Man»). Από τότε άρχισε να σπουδάζει και να εργάζεται για να γίνει επαγγελματίας φωτογράφος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ταξίδεψε στις ΗΠΑ και φοίτησε στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.










Μετά την επιστροφή στην Πράγα, ο Saudek έπρεπε να εργαστεί κρυφά για να μην προσελκύσει την τοπική αστυνομία. Εκείνη την εποχή, θεωρούνταν από τις αρχές ως πορνογράφος. Ο Σάουντεκ ζούσε στη φτώχεια και το στούντιο του ήταν ένα δωμάτιο σε ένα υπόγειο. Η σεμνότητά του φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες του Saudek. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα έργα του αρχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο. Το πρώτο βιβλίο με τις φωτογραφίες του εκδόθηκε το 1983 όταν έγινε ανεξάρτητος φωτογράφος.











Στη δεκαετία του 1990, ο Saudek συνεργάστηκε με τον Taschen, κάτι που του επέτρεψε να γίνει πιο αξιόλογος στον καλλιτεχνικό κόσμο. Εξακολουθεί να εργάζεται στην Πράγα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο Saudek έχασε τα αρνητικά φωτογραφιών του, έτσι οι φωτογραφίες του εμφανίζονται δωρεάν στον Ιστό.

Τα έργα του Saudek περιέχουν μερικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συνθέσεις. Οι ίδιες στάσεις επαναλαμβάνονται με διαφορετικούς χαρακτήρες: ενήλικες ή παιδιά. Τα θέματα είναι η σχέση άνδρα και γυναίκας .Γυμνό, μαστίγωμα, αυτοκτονία, εφηβική σεξουαλικότητα, ανδρική κυριαρχία κ.λπ. Οι φωτογραφίες του Saudek μοιάζουν να είναι ένας σκοτεινός καρναβαλικός κόσμος των μυθιστορημάτων του Ντοστογιέφσκι . Ο Jan Saudek φαίνεται να είναι μάρτυρας παρακμιακών σκηνών του XIX-XX αιώνα στο λιτό υπόγειο στούντιο του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Saudek κυκλοφόρησε δεκάδες δημοσιεύσεις. Τα έργα του έγιναν διασκευές πολλών μουσικών άλμπουμ.












Το 2011, η φωτογραφία ενός ημίγυμνου κοριτσιού προεφηβικής (το έργο του 1995 «Black Sheep & White Crow», αφαιρέθηκε από τη Διεθνή Μπιενάλε Φωτογραφίας Ballarat πριν από την έναρξη της. Για να μην χάσει τη χρηματοδότησή του το φεστιβάλ την επόμενη χρονιά, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να αποσύρει το έργο που απεικονίζει μια μητέρα να εκπορνεύει το παιδί της.
















































Η συμβολή του Jan Saudek στη φωτογραφία και την εικαστική τέχνη παραμένει σημαντική. Το μοναδικό του στυλ και η ατρόμητη εξερεύνηση σύνθετων θεμάτων συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν το κοινό και τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19