Paul Cézanne

Written By Dou²lis on 17.8.18 | 8:00 π.μ.

Ο Paul Cézanne (1839-1906) ήταν ένας Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος του οποίου το έργο έθεσε τα θεμέλια για τη μετάβαση από τις καλλιτεχνικές έννοιες του 19ου αιώνα σε έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο της τέχνης τον 20ο αιώνα.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από την καινοτόμο χρήση του χρώματος, τις πινελιές και τη σύνθεση, που επηρέασαν πολλά κινήματα της σύγχρονης τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του κυβισμού και του φωβισμού.

Μεταξύ των ποικιλόμορφων έργων του, ο Σεζάν ζωγράφισε μια σειρά από γυμνά, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη προσέγγισή του στη φόρμα, το χρώμα και τη σύνθεση. Τα γυμνά του ξεχωρίζουν για τη στιβαρή, ογκομετρική επεξεργασία του ανθρώπινου σώματος και την απομάκρυνσή τους από τις εξιδανικευμένες μορφές που παρατηρούνται στην κλασική τέχνη.
Τα γυμνά του Σεζάν τονίζουν συχνά τη στιβαρότητα και τη μάζα της ανθρώπινης φιγούρας. Χρησιμοποίησε γεωμετρικά σχήματα για να δημιουργήσει τη φόρμα, δίνοντας στα γυμνά του μια αίσθηση βάρους και παρουσίας.
Αυτή η δομική προσέγγιση φαίνεται σε έργα όπως «Οι μεγάλοι λουόμενοι» (Les Grandes Baigneuses), όπου οι μορφές αποδίδονται με έντονα περιγράμματα και γλυπτική ποιότητα.
Η χρήση του χρώματος είναι ξεχωριστή, με προτίμηση στις λεπτές διαμορφώσεις του τόνου και με την τάση να χρησιμοποιεί χρωματικά μπαλώματα για την κατασκευή φόρμας.
Το πινέλο του Σεζάν είναι ποικίλο, άλλοτε χαλαρό και εκφραστικό, άλλοτε πιο ελεγχόμενο και σκόπιμο, συμβάλλοντας στον υφικό πλούτο των έργων του.
Ο Σεζάν τακτοποιούσε συχνά τις φιγούρες του σε περίπλοκες, αλληλοσυνδεόμενες συνθέσεις. Στο "The Large Bathers", για παράδειγμα, οι φιγούρες είναι διατεταγμένες σε τριγωνική διαμόρφωση, δημιουργώντας μια δυναμική αλλά ισορροπημένη σύνθεση.
Ήταν επίσης γνωστός για την εξερεύνηση των χωρικών σχέσεων, παίζοντας συχνά με την προοπτική για να δημιουργήσει μια αίσθηση βάθους και όγκου.
Οι λουόμενοι είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του Σεζάν. Επανεξέτασε αυτό το θέμα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κάθε φορά εξερευνώντας νέες δυνατότητες σύνθεσης και επίσημες.
Τα γυμνά του εμφανίζονται συχνά σε φυσικά περιβάλλοντα, ενσωματώνοντας την ανθρώπινη φιγούρα με το τοπίο με έναν αρμονικό, σχεδόν αρχέγονο τρόπο.

 «Οι μεγάλοι λουόμενοι» (Les Grandes Baigneuses) : Αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Σεζάν και αποτελεί την επιτομή του ώριμου στυλ του. Οι μορφές είναι μνημειακές και διατεταγμένες σε μια ισορροπημένη, τριγωνική σύνθεση, με ένα γαλήνιο τοπίο στο βάθος.

«Three Bathers» (Trois Baigneuses) : Ένα μικρότερο, πιο οικείο έργο που εξακολουθεί να προβάλλει τη γεωμετρική προσέγγιση του Cézanne στη φόρμα και την εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ των μορφών και του χώρου.

Η αντιμετώπιση του γυμνού από τον Σεζάν είχε βαθιά επίδραση στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Η έμφαση στη δομική μορφή και η καινοτόμος χρήση του χρώματος και της σύνθεσης άνοιξαν το δρόμο για τις εξελίξεις του κυβισμού και της αφηρημένης τέχνης. Καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ανρί Ματίς αναγνώρισαν την επιρροή του Σεζάν στη δουλειά τους, ιδιαίτερα στην προσέγγισή τους στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής.

Τα γυμνά του Σεζάν, με την τολμηρή απομάκρυνσή τους από τις παραδοσιακές αναπαραστάσεις, συνεχίζουν να μελετώνται και να θαυμάζονται για τη συμβολή τους στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

\
Το έργο του Σεζάν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ του ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα και της νέας γραμμής καλλιτεχνικής έρευνας στον 20ο αιώνα, ανοίγοντας το δρόμο για τη μοντέρνα τέχνη.


Αν και αντιμετώπισε την απόρριψη από το σαλόνι του Παρισιού για πολλά χρόνια, το έργο του κέρδισε την αναγνώριση αργότερα στη ζωή του και μετά θάνατον.
Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1895 στην γκαλερί του Ambroise Vollard, η οποία βοήθησε στην καθιέρωση της φήμης του.


Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του έργου του Σεζάν:
Χρώμα : Ο Σεζάν χρησιμοποίησε το χρώμα για να δημιουργήσει μορφή και βάθος, χρησιμοποιώντας συχνά μια παλέτα από ζωντανά, αντίθετα χρώματα.
Προοπτική : Αμφισβήτησε τις παραδοσιακές τεχνικές προοπτικής, δημιουργώντας πολλαπλές απόψεις σε ένα μόνο έργο.
Πινελιές : Οι πινελιές του ήταν σκόπιμες και μεθοδικές, συνεισφέροντας στη συνολική δομή και στιβαρότητα των συνθέσεων του.











Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19