Home » , » Μανιερισμός μια έντονη αίσθηση ερωτισμού

Μανιερισμός μια έντονη αίσθηση ερωτισμού

Written By mpen on 23.8.22 | 2:00 μ.μ.


Mannerism and Rococo: The Libertine Body


Είναι κατά τη διάρκεια της μανιεριστικής περιόδου του 16ου και 17ου αιώνα που οι γυμνοί πίνακες απαλλάχτηκαν πραγματικά από κάθε περιορισμό ή θρησκευτικές εκτιμήσεις.

Ο μανιερισμός πρόσφερε τεράστια ελευθερία στην αναπαράσταση του σώματος. Μεταξύ της μορφικής υπερβολής και της σωματικής παραμόρφωσης, αναδύθηκε μια έντονη αίσθηση ερωτισμού.


Agnolo Bronzino
Αφροδίτη, Έρως, Τρέλα και Χρόνος, Agnolo Bronzino, 1550

Χρονολογείται από το 1550, ο πίνακας του Agnolo Bronzino με τίτλο Αλληγορία του θριάμβου της Αφροδίτης είναι ένα από τα κορυφαία παραδείγματα μανιερισμού. Οι χαριτωμένες καμπύλες αυτής της άσεμνης Αφροδίτης διαγράφουν, στη διαγώνιο του πίνακα, μια «φιδωτή» γραμμή χαρακτηριστική αυτής της αισθητικής τάσης: καμπύλες και αντίθετες καμπύλες που μαλακώνουν τα σώματα των μορφών που αναπαρίστανται.
Λεπτομέρεια, Αφροδίτη, Έρως, Τρέλα και Χρόνος, Agnolo Bronzino, 1550

Εδώ είναι ένας πίνακας που αναμφίβολα η θρησκευτική ηθική θα αποδοκίμαζε! Κάτω από αυτό το γοητευτικό θέαμα βρίσκεται μια σκηνή αιμομιξίας, ένα φιλί ανάμεσα στην Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς, και τον γιο της Έρωτα, την ενσάρκωση της αγάπης. Προκλητικό, ανάρμοστο, ανησυχητικό.

Ενάντια στο ρεύμα της Αναγέννησης, αυτό το κίνημα απορρίπτει τόσο τους αρχαίους κανόνες όσο και την κλασική σκέψη, για να εξυμνήσει τα αραβουργήματα και την τεχνητή. Το στυλ ροκοκό ήταν επίσης πηγή έμπνευσης για γυμνούς καλλιτέχνες. Πράγματι, οι ζωγράφοι του Ροκοκό γιόρτασαν την ομορφιά του σώματος καλύτερα από τον καθένα μέσα από τους τολμηρούς γυμνούς πίνακές τους.
 
Jean-Honoré Fragonard
La Chemise enlevée, Jean-Honoré Fragonard, 1770

Ο Jean-Honoré Fragonard ζωγράφισε σπουδαία τοπία, θρησκευτικούς και μυθολογικούς πίνακες. Ωστόσο, θεωρείται ο ζωγράφος της επιπολαιότητας και του ροκοκό. Το Shirt Removed from 1770 είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εμβληματικά και αισθησιακά έργα του καλλιτέχνη. Στο κέντρο, μια γυμνή γυναίκα ξαπλώνει και ένας «putto», υπηρέτης της θεάς Αφροδίτης, της βγάζει την μπλούζα. Ο πίνακας παρουσιάζει ένα τολμηρό θέμα, ακόμα κι αν τα κλειστά μάτια και το μισογυρισμένο σώμα παραπέμπουν σε κάποια σεμνότητα. Εδώ, το γυμνό εξαχνώνεται από τα λευκά, γκρι και ροζ χρώματα που αναδεικνύουν τη νεανική επιδερμίδα αυτής της γυναίκας. Απομακρυνόμενος από μυθολογικά και ιστορικά θέματα, ο Fragonard έφερε επανάσταση στο είδος δημιουργώντας αυτούς τους οικείους και επιπόλαιους γυμνούς πίνακες.


Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19