Home » , » ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΥΠΕΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΥΠΕΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

Written By Elena on 20.8.20 | 8:00 π.μ.

 Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985) ήταν Έλληνας ποιητής και ζωγράφος, και μία από τις σημαντικότερες μορφές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ήταν πολυσχιδής καλλιτέχνης, και το έργο του περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, πίνακες ζωγραφικής, και θεατρικά έργα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και στο Παρίσι. Το 1934 γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη και σύντομα συνδέθηκε με το υπερρεαλιστικό κίνημα. Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1938, και το ίδιο έτος δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν".

Τα ποιήματα του Εγγονόπουλου χαρακτηρίζονται από τον υπερρεαλισμό, την ελευθερία στη χρήση της γλώσσας και των εικόνων, και την αναφορά σε ιστορικά και μυθολογικά θέματα. Μερικές από τις πιο γνωστές συλλογές του είναι:

"Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν" (1938)

"Τα Κλειδοκύμβαλα της Σιωπής" (1939)

"Η Επιστροφή των Πουλιών" (1946)


Στη ζωγραφική του, ο Εγγονόπουλος χρησιμοποιεί φωτεινά χρώματα και αναμειγνύει στοιχεία από τη βυζαντινή τέχνη με μοντέρνα ρεύματα, όπως ο υπερρεαλισμός. Τα έργα του είναι γεμάτα συμβολισμούς και συχνά περιλαμβάνουν φιγούρες από την ελληνική μυθολογία και ιστορία.

Η συμβολή του Εγγονόπουλου στην ελληνική τέχνη και λογοτεχνία είναι ανεκτίμητη. Εμπλούτισε το υπερρεαλιστικό κίνημα με τη μοναδική του αισθητική και την ενσωμάτωση ελληνικών στοιχείων. Η ποίησή του επηρεάζει ακόμα και σήμερα πολλούς νεότερους δημιουργούς, ενώ οι πίνακές του αποτελούν σημαντικό μέρος της νεοελληνικής τέχνης.
Ο Νίκος Εγγονόπουλος παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, με έργα που συνεχίζουν να προκαλούν ενδιαφέρον και να εμπνέουν.











Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19