Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » , » L'art d'aimer - Paul Henri Derambure (1948)

L'art d'aimer - Paul Henri Derambure (1948)

Written By mpen on 1.7.24 | 11:00 π.μ.

 
Το Ars Amatoria του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου   ( Η Τέχνη της Αγάπης  ή  L'art d'aimer ) είναι μια κλασική διδασκαλία σχετικά με τις οικείες σχέσεις, και παρόλο που γράφτηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια (πιστεύεται το 2 μ.Χ.) μεγάλο μέρος της διδασκαλίας του παραμένει περισσότερο ή λιγότερο επίκαιρο, όπως να μην ξεχνάς τα γενέθλια κάποιου και να του λείπεις – αλλά όχι πάρα πολύ.


Το πρώτο βιβλίο του  Ars amatoria  γράφτηκε για να δείξει σε έναν άντρα πώς να βρει μια γυναίκα. Στο δεύτερο βιβλίο, ο Οβίδιος δείχνει πώς να την κρατήσετε. Το τρίτο βιβλίο, που γράφτηκε δύο χρόνια μετά την έκδοση των πρώτων βιβλίων, δίνει στις γυναίκες συμβουλές για το πώς να κερδίσουν και να διατηρήσουν την αγάπη ενός άντρα. 
Μάλλον με τη γλώσσα στο μάγουλο, ο Οβίδιος παρομοιάζει την αγάπη με τη στρατιωτική θητεία, που απαιτεί την πιο αυστηρή υπακοή στη γυναίκα. Συμβουλεύει τις γυναίκες να κάνουν τους εραστές τους να ζηλεύουν τεχνητά για να μην γίνουν αμελείς λόγω του εφησυχασμού.
Σε όλη την ειρωνική του ομιλία, ο Οβίδιος δεν γίνεται ποτέ φαιδρός ή άσεμνος. Τα «ντροπιαστικά» θέματα δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, γιατί  praecipue nostrum est, quod pudet, inquit, opus  (αυτό που φέρνει ένα ρουζ είναι η ιδιαίτερη δουλειά μας εδώ). Τα πράγματα καταλήγουν πάντα στο κρεβάτι, αλλά και εδώ ο Οβίδιος διατηρεί το στυλ και τη διακριτικότητα του. 
Το τέλος του δεύτερου βιβλίου πραγματεύεται τις απολαύσεις του ταυτόχρονου οργασμού –  odi concubitus, qui non utrumque resolvunt  (δεν μου αρέσει η συναναστροφή που δεν κάνει και τους δύο εραστές να έρθουν).

Η έκδοση Athéna του  L'art d'aimer , που εικονογραφήθηκε από τον Derambure, είναι μια τυπική παραγωγή στα τέλη της δεκαετίας του 1940, με αρκετό γυμνό τίτλο σε ισορροπία με «γευστικό» γυμνό για να αρέσει σε όσους μπορούσαν ακόμη να αντέξουν οικονομικά βιβλία περιορισμένης έκδοσης στον μεταπολεμικό κόσμο.

Το L'art d'aimer  παρήχθη σε συσκευασία, περιορισμένου αριθμού 700 αντιτύπων.



Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ?

Είναι πορνογραφία;

Ψαχνοντας ερχεται η ορεξη

Ν ακους αυτο που δεν λεγεται

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας


Tου Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σ.Π.Ε ε.π.ε

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19