Dan DeCarlo

Written By Dou²lis on 21.8.21 | 10:00 μ.μ.

 Ο Dan DeCarlo (1919-2001) ήταν ένας επιδραστικός Αμερικανός σκιτσογράφος περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στη σειρά κόμικ "Archie". Οι συνεισφορές του στον κόσμο των κόμικς έχουν αφήσει διαρκή αντίκτυπο, ιδιαίτερα στην απεικόνιση εφήβων χαρακτήρων και στις καθημερινές τους περιπέτειες. 

Ο DeCarlo ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1940, δουλεύοντας αρχικά σε διάφορα κόμικς και συνεισφέροντας στο χιουμοριστικό περιοδικό "Joker Comics". Δημιούργησε επίσης τον χαρακτήρα «Millie the Model» για τη Marvel Comics, που έγινε ένας από τους μακροβιότερους τίτλους χιούμορ της εποχής του.
Η πιο σημαντική συνεισφορά του DeCarlo ήταν στην Archie Comics, όπου άρχισε να εργάζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το ξεχωριστό του στυλ, που χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και εκφραστικούς χαρακτήρες, έγινε συνώνυμο με το σύμπαν του Archie. Ο DeCarlo έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της εμβληματικής εμφάνισης χαρακτήρων όπως η Betty Cooper, η Veronica Lodge και η Josie McCoy.
Μία από τις αξιοσημείωτες δημιουργίες του DeCarlo ήταν το "Josie and the Pussycats", το οποίο δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του, Josie. Η σειρά ακολούθησε τις περιπέτειες ενός ροκ συγκροτήματος αποκλειστικά για κορίτσια και έγινε δημοφιλές κόμικ, τηλεοπτική εκπομπή κινουμένων σχεδίων και αργότερα ταινία ζωντανής δράσης.

Το έργο του DeCarlo έχει φημιστεί για τη διαχρονική του γοητεία και την ικανότητά του να αποτυπώνει την ουσία της εφηβικής ζωής. Η επιρροή του είναι εμφανής στη διαρκή δημοτικότητα του Archie Comics, το οποίο συνεχίζει να ευδοκιμεί με τις νέες γενιές αναγνωστών. Το στυλ του DeCarlo έχει επίσης εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες στη βιομηχανία των κόμικ.



Aργότερα στην καριέρα του, ο DeCarlo είχε νομικές διαμάχες με την Archie Comics σχετικά με την ιδιοκτησία των χαρακτήρων που δημιούργησε, ιδιαίτερα της Josie και των Pussycats. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η συνεισφορά του στο μέσο αναγνωρίζεται και εκτιμάται ευρέως.


Ο Dan DeCarlo , δημιούργησε επίσης έργα τέχνης που περιελάμβαναν γυμνά και ριψοκίνδυνα θέματα, ειδικά στην αρχή της καριέρας του.
Αν και δεν ήταν αυστηρά ερωτική, η δημιουργία του DeCarlo του "Josie and the Pussycats" είχε αρχικά έναν πιο ώριμο τόνο πριν προσαρμοστεί για ένα νεότερο κοινό. Το πρωτότυπο concept art και οι πρώιμες ιστορίες υπαινίχθηκε μια πιο επικίνδυνη ευαισθησία.
Αυτή η πτυχή του έργου του είναι λιγότερο ευρέως αναγνωρισμένη, αλλά παρέχει μια εικόνα για την ευελιξία του ως καλλιτέχνη.
Το ερωτικό χιούμορ του DeCarlo εμφανίστηκε επίσης σε διάφορα περιοδικά με χιούμορ κινουμένων σχεδίων που απευθύνονταν σε ενήλικο κοινό. Αυτά τα περιοδικά συνδύαζαν ερωτικές εικόνες με πνευματώδη, συχνά σατιρικά σχόλια για σύγχρονα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.
Πριν ο DeCarlo γίνει συνώνυμος με τους υγιεινούς, εξ ολοκλήρου Αμερικανούς εφήβους χαρακτήρες της Archie Comics, εργάστηκε σε μια ποικιλία έργων, μερικά από τα οποία περιελάμβαναν θέματα πιο προσανατολισμένα προς τους ενήλικες
Στη δεκαετία του 1950, ο DeCarlo παρήγαγε pin-up art και συνεισέφερε σε περιοδικά χιούμορ. Η δουλειά του   συχνά παρουσίαζε γυναίκες με καμπύλες σε προκλητικές πόζες, ένα κοινό θέμα στα ανδρικά περιοδικά της εποχής.
Δημιούργησε επίσης κάποια τέχνη που περιελάμβανε γυμνά, ιδιαίτερα στο προηγούμενο μέρος της καριέρας του, όταν εργαζόταν σε pin-up art και σε ανδρικά περιοδικά. Αυτό το είδος τέχνης ήταν κοινό στα μέσα του 20ου αιώνα και συχνά περιλάμβανε παιχνιδιάρικες, ριψοκίνδυνες εικόνες που προορίζονταν για ένα ενήλικο κοινό.
Πολλά από τα pin-up έργα του βρίσκονται σε βιβλία τέχνης ή συλλογές αφιερωμένες στην ιστορία της τέχνης pin-up.

Αυτές οι εικονογραφήσεις συνήθως παρουσίαζαν πληθωρικές γυναίκες σε παιχνιδιάρικες, ριψοκίνδυνες καταστάσεις, αναδεικνύοντας το χαρακτηριστικό στυλ του DeCarlo με καθαρές γραμμές και εκφραστικούς χαρακτήρες.
Τα ερωτικά του σχέδια αντικατοπτρίζουν την ίδια καλλιτεχνική ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια που παρατηρείται στο mainstream κόμικ του, αλλά προορίζονταν για ένα πιο ώριμο κοινό. Αυτά τα κομμάτια εκτιμώνται για την καλλιτεχνική τους αξία και την ιστορική τους αξία στην εξέλιξη της τέχνης κόμικ και pin-up.

Η συμβολή του  σημαδεύτηκε από ένα μείγμα παιχνιδιάρικου ερωτισμού και χιούμορ, διατηρώντας έναν ανάλαφρο και συχνά σατιρικό τόνο.

Η κληρονομιά του Dan DeCarlo ζει μέσα από τους χαρακτήρες και τις ιστορίες που έφερε στη ζωή, εδραιώνοντας τη θέση του ως κομβικής φιγούρας στην ιστορία των αμερικανικών κόμικ.

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19