Home » , » Antonio Canova - Italian Sculptor, Neoclassical Artist

Antonio Canova - Italian Sculptor, Neoclassical Artist

Written By mpen on 19.9.24 | 10:00 π.μ.

Κάτω από τα πρότυπα της κλασικής ομορφιάς και αρμονίας, ο Antonio Canova ήταν ένας μεγάλος καινοτόμος που εκσυγχρόνισε τη γλυπτική

Ο Antonio Canova (1757–1822) ήταν Ιταλός νεοκλασικός γλύπτης, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σπουδαιότερους της εποχής του.

 Τα έργα του χαρακτηρίζονται από τις χαριτωμένες φόρμες, τις λεπτές εκφράσεις και τη μαεστρία των κλασικών θεμάτων.
Αναβίωσε το κλασικό στυλ της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, συμβάλλοντας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα του νεοκλασικισμού.

 Τα γλυπτά του Canova σημαδεύτηκαν από τις λείες, γυαλισμένες μαρμάρινες επιφάνειες, τις εξιδανικευμένες φιγούρες και τις ισορροπημένες συνθέσεις τους.

Στην αρχή της καριέρας του, στράφηκε προς ένα είδος ανδρικού γυμνού που απέφευγε την εμφάνιση υπερβολικά μυϊκών και υπερ-αρρενωπών θεμάτων. Ωστόσο, μέχρι το 1801, ήθελε να δείξει πόσο παγκόσμια ήταν η πηγή έμπνευσής του απεικονίζοντας ένα ηρωικό θέμα, τον Περσέα. Χρησιμοποιώντας το Belvedere Apollo ως μοντέλο, δημιούργησε ένα άγαλμα του οποίου η σωματική διάπλαση ενσαρκώνει την ισορροπία μεταξύ χάρης και αθλητισμού.
Antonio Canova, Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας , 1804–1806.



The Three Graces (1814–1817) : Απεικονίζοντας τις τρεις κόρες του Δία, αυτό το κομμάτι αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη γοητεία και τη δημιουργικότητα. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα της ικανότητας του Canova να αποδίδει ρευστότητα και αρμονία στο μάρμαρο.

Τα αγάλματά του δεν προορίζονταν να στέκονται σε κόγχες. Έπρεπε να τοποθετηθούν στο κέντρο ενός δωματίου έτσι ώστε τα γλυπτά να είναι το επίκεντρο ενός χώρου. «Τα γλυπτά του έχουν τις ρίζες τους τόσο στην κίνηση όσο και στην ιδέα ότι ένα έργο τέχνης πρέπει να αξιολογηθεί από μια οπτική γωνία 360 μοιρών», είπε ο Mazzocca. 
Psyche Revived by Cupid's Kiss (1787–1793) : Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Canova, αποτυπώνει τη μυθολογική στιγμή που ο Έρως αναβιώνει την Ψυχή με ένα φιλί. Το γλυπτό φημίζεται για την τρυφερή συναισθηματική του έκφραση και την τεχνική του λαμπρότητα.
Κρατώντας τα θέματά του καλυμμένα, ο Canova οικοδομεί ερωτική ένταση στα έργα του. «Ενώ γνωρίζουμε πολύ λίγα για την προσωπική του ζωή, του άρεσε να κάνει αισθησιακά τα γυναικεία γυμνά του». Στο Psyche Revived by Cupid's Kiss (1787), τα στήθη διαμορφώνονται στην αγκαλιά του Έρωτα με τρόπο που προκαλεί τη χημεία που έχουν και οι δύο.
Γενεύη και Βερολίνο. Η Αφροδίτη και ο Άδωνις και η Ήβη
Μεταξύ των ετών 1789-1794, ο Canova πραγματοποίησε τη γλυπτική ομάδα Venus and Adonis που αγόρασε ο μαρκήσιος της Salza, Francesco Berio, για το παλάτι του στη Νάπολη.
Μετά το θάνατο του μαρκήσιου, οι κληρονόμοι του έβγαλαν το γλυπτό προς πώληση και το αγόρασε ο Γκιγιόμ Φαβρ, ένας διακεκριμένος πολίτης της Γενεύης, και το έδειξε μέσα σε ένα μικρό ναό στον κήπο του. Αυτήν τη στιγμή μπορείτε να το βρείτε στο Musée d'Art et d'Histoire στη Γενεύη.
Τα έργα τέχνης του Canova έφτασαν επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, όπου μπορείτε να βρείτε και να θαυμάσετε το Hebe , γλυπτό που παραγγέλθηκε στη Βενετία προς τα τέλη του 1830 από τον τότε βασιλιά της Πρωσίας.


Τα γλυπτά του Canova δίνουν έμφαση στην εξιδανικευμένη ομορφιά , αντλώντας από θέματα από την κλασική μυθολογία και την αρχαιότητα . 


Κατάφερε να φέρει μια αίσθηση κίνησης και ζωής στο μάρμαρο, που έγινε το χαρακτηριστικό του. Το έργο του ήταν μια αντίδραση ενάντια στα πιο περίτεχνα, διακοσμητικά στυλ μπαρόκ και ροκοκό που προηγήθηκαν, αντιθέτως υπερασπιζόταν την απλότητα και την αγνότητα.
Πέρα από τις τεχνικές του ικανότητες, η επιρροή του Canova έφτασε πέρα ​​από την Ιταλία για να εμπνεύσει μια γενιά καλλιτεχνών σε όλη την Ευρώπη. Έτυχε βαθύς σεβασμού από τους συγχρόνους του, συμπεριλαμβανομένων ζωγράφων, γλυπτών και προστάτων, και το έργο του έχει μια διαρκή κληρονομιά στον κόσμο της τέχνης.


Read More: 
Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Εξερευνήστε τα έργα και τους καλλιτέχνες που αποκάλυψαν την ομορφιά και την ένταση των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ....

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας

Search : Artist Name, Styles, Year, Your lost love,Anything you're looking for

Τα Top του Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
ΠΙΝΑΚΕΣ,ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΙ,ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΑΡΑΚΤΕΣ,DIGITAL,DRAWING,EROTIC HUMOR,ILLUSTRATION,PORN ART,PARODY, SCULPTURES VINTAGE
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. Η Ερωτική Τέχνη και το Γυμνό Σώμα - Ανακαλύψτε πώς ο ερωτισμός εκφράζεται μέσα από την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19