Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » » Παγετώνας Perito Moreno

Παγετώνας Perito Moreno

Written By Nio on 26.6.20 | 5:56 π.μ.


Ο παγετώνας Perito Moreno στην Παταγονία είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παγετώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Και για να το ολοκληρώσουμε, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους ελάχιστους παγετώνες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται!

 Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Los Glaciares, στην επαρχία Santa Cruz, Αργεντινή. Αυτός ο παγετώνας είναι μέρος του Πεδίου Πάγου της Νότιας Παταγονίας, της τρίτης μεγαλύτερης περιοχής πάγου στον κόσμο μετά την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

 Ο παγετώνας έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα, επιφάνεια 250 km² και μέσο ύψος 74 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους παγετώνες, το Perito Moreno είναι εύκολα προσβάσιμο στους τουρίστες, με μονοπάτια και σημεία θέας που σας επιτρέπουν να παρατηρήσετε από κοντά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες πάγου.

 Είναι ένας από τους λίγους παγετώνες στον κόσμο που ακόμη προχωρά, με μέση ταχύτητα δύο μέτρων την ημέρα. Αυτή η συνεχής κίνηση δημιουργεί θεαματικά σπάσματα πάγου, όπου μεγάλα κομμάτια πέφτουν στο νερό προκαλώντας έναν βροντερό θόρυβο.

Ένα από τα πιο διάσημα φαινόμενα του Perito Moreno είναι ο κύκλος χωρισμού που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Ο παγετώνας προχωρά μέχρι να αγγίξει τη χερσόνησο του Μαγγελάνου, σχηματίζοντας ένα φυσικό φράγμα που μπλοκάρει το Brazo Rico της λίμνης Argentino. Η συσσώρευση νερού δημιουργεί πίεση που τελικά σπάει το φράγμα πάγου σε ένα εντυπωσιακό φυσικό θέαμα.

Το Perito Moreno είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Η ύπαρξη και η κίνησή τους επηρεάζει τη στάθμη των υδάτων των γύρω λιμνών και ποταμών και αποτελούν σημαντικούς δείκτες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ο παγετώνας είναι επίσης το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού στον πλανήτη, μετά τα στρώματα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Επιπλέον, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στους οποίους μπορείτε πραγματικά να κάνετε πεζοπορία. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο παγετώνας Perito Moreno είναι περίπου 18.000 ετών, αλλά είναι γνωστός στον δυτικό κόσμο μόνο για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. 

Οι ιθαγενείς γνώριζαν για τον παγετώνα πολύ πριν γίνει διάσημος παγκοσμίως. Ωστόσο, ο πρώτος μη ιθαγενής που το ανακάλυψε ήταν ο Χουάν Τόμας Ρότζερς, ένας κυβερνήτης του πολεμικού ναυτικού της Χιλής που επισκέφτηκε τον παγετώνα το 1879. 

Ο παγετώνας είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στην Αργεντινή. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως πεζοπορία στον πάγο, βόλτες με βάρκα και περιηγήσεις με τα πόδια. Η τουριστική υποδομή είναι καλά ανεπτυγμένη, με υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να απολαύσετε το μεγαλείο του παγετώνα με ασφάλεια και άνεση.

Το Εθνικό Πάρκο Los Glaciares, όπου βρίσκεται το Perito Moreno, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1981, γεγονός που αναδεικνύει τη φυσική του αξία και την ανάγκη διατήρησής του.

Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΚΙΝΕΖΙΚΑ-ΑΓΓΛΕΖΙΚΑ-ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ-ΑΝΩΝΥΜΑ-ΜΕ Τ'ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ?

Είναι πορνογραφία;

Ψαχνοντας ερχεται η ορεξη

Ν ακους αυτο που δεν λεγεται

Ψάχνουμε κάποιον που οι δαίμονες του να παίζουν καλά με τους δικούς μας


Tου Μηνού

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σ.Π.Ε ε.π.ε

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19