Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » , » Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό

Written By zone on Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 | 11:04 π.μ.

"Μούσι είναι… θα περάσει "


Αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις
Κλασική φράση παρμένη από
την ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (Γ. Δαλιανίδης, 1967).

Λέγεται παραδοσιακά σε άντρα ο οποίος, κατά τον ομιλητή, κινδυνεύει να χάσει τον αντρισμό, τη μαγκιά, και κατ' επέκταση το στυλ και την προσωπικότητά του, για χάρη γκόμενας.

Δεν θά 'πρεπε να συγχέεται με τον τύπο του χαμαιλέοντα, ο οποίος ανά γκόμενα αλλάζει και στυλ (συχνότερα ίσως σε γυναίκες). Ξυρίζω το μουστάκι σημαίνει κάνω στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, προς κάτι μάλιστα που πάντοτε κορόιδευα.



Ο αυθεντικός διάλογος από την ταινία του Δαλιανίδη, μεταξύ του Μεμά (Βογιατζής) και του Φώτη (Γεωργίτσης) (από ιστολόγιο):
ΜΕΜΑΣ: Φωτάκι, γιατί 'μαι φίλος σου. Αυτό το κορίτσι θα σε κάνει να βογγήξεις!
ΦΩΤΗΣ: Ας βογγήξω...
ΜΕΜΑΣ: Η Μαίρη είναι από άλλο ανέκδοτο, έχει μεγάλο φόρο πολυτελείας!
ΦΩΤΗΣ: Κι εσένα, ρε, τί σε νοιάζει; Εσύ θα την πληρώσεις;
ΜΕΜΑΣ: Δεν είναι η Σοφίτσα που της έβαζες τις φωνές και σταμάταγε η ανάσα της ένα εικοσιτετράωρο!
ΦΩΤΗΣ: Καλά!
ΜΕΜΑΣ: Ε, όχι και καλά! Αυτή μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις. Να μου το θυμηθείς. Αυτή αν δεν σε κάνει φλώρο, εμένα να μην με λένε Μεμά!


Στον Κουρεα

Ο παλιός μπαρμπέρης της Ροδίτσας Λαμίας ξυρίζει με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας την φαλτσέτα.





Τι λενε τα ονειρα
Αν δείτε στον ύπνο σας πως ξυρίζεστε ή σας ξύρισαν, σημαίνει πως θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση και απαλλαγή από στενοχώριες και βάσανα.
Αν δείτε πως εσείς ξυρίζετε άλλον ή άλλους, αυτό σημαίνει πως ότι κι αν κάνετε για τους άλλους δεν θα ακούσετε μήτε ένα ευχαριστώ κι αυτό θα σας στενοχωρήσει πολύ. 
Αν δείτε πως ξυρίζατε το κεφάλι σας ή σας το ξύρισαν, αυτό σημαίνει πως θα πάρετε ηθική προσβολή και θα γελοιοποιηθείτε. 
Αν δείτε πως ξυρίζετε εσείς μια γυναίκα, σημαίνει πως θα κάνετε πράξεις για τις οποίες θα μετανιώσετε πολύ. 
Αν δείτε μια γυναίκα να ξυρίζεται ή γυναίκα δει πως η ίδια ξυρίζεται, σημαίνει πως με τις πράξεις της και τα φερσίματά της, θα πάθει ηθικές ζημιές που θα την συνοδεύουν όλη την υπόλοιπη ζωή της.


Η γυναίκα του τον ανάγκασε να ξυρίσει το μούσι

Για δυο μήνες, ο YouTuber Nick Mirka, καμάρωνε την αναπτυσσόμενη γενειάδα του και την βιντεοσκοπούσε κάθε μέρα
Η γυναίκα του όμως είχε άλλη άποψη και τον ανάγκασε να το κόψει. Το μούσι μπορεί πλέον να είναι παρελθόν αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το ξεχάσει, χάρη στο βίντεο που έχει φτιάξει


Αργκο
Ξύρισε το μούσι να μη σε λένε πούστη

Έκφραση, η οποία χρησιμοποιείται όταν κάποιος έχει αφήσει μούσι και δεν του πηγαίνει με τίποτα, αλλά από την άλλη δεν παίρνει από λόγια και δε θέλει να το κόψει με καμία Παναγία.

Σαν ύστατη λύση λοιπόν, επιστρατεύεται αυτό το επιχείρημα με ρίμα. 

Εννοείται πως αφορά σε κολλητά και αγαπητά σε εμάς πρόσωπα.

Η χρήση σε αγνώστους ή παραξηγιάρηδες αντενδείκνυται, προς αποφυγήν κλωτσομπουνιδίων.

Του κραξίματος αυτού συχνά προηγείται το «Νάτος! Νάτος! O πούστης ο μουσάτος»!


Τρομος
O μπαμπάς ξύρισε το μούσι, το μωρό φρίκαρε


Στατιστικη
Η ελκυστικότητα της γενειάδας μειώνεται, όσο περισσότεροι άνδρες υιοθετούν αυτό το στυλ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, η οποία μελετάει τη δυναμική που οδήγησε στη μόδα με τα γένια.
Η μόδα, βάσει της οποίας οι άνδρες πρέπει να είναι λιγότερο ή περισσότερο αξύριστοι, φαίνεται να εξασθενεί, λόγω της διάδοσης του φαινομένου, που οδηγεί όλο και περισσότερους να έχουν μούσι.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, όταν οι άνθρωποι στέκονται απέναντι σε πολλούς γενειοφόρους άνδρες, εκείνοι που είναι φρεσκοξυρισμένοι γίνονται περισσότερο ελκυστικοί, καθώς διαφέρουν σε σχέση με την πλειοψηφία.

Ωστόσο, η μελέτη επιβεβαιώνει πως συμβαίνει και το αντίστροφο, καθώς σε ένα σύνολο ανδρών, των οποίων η πλειονότητα ήταν ξυρισμένοι, εκείνοι που είχαν μια μεγάλη γενειάδα ξεχωρίζουν ως πιο ελκυστικοί.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, περίπου 1500 γυναίκες και 200 άνδρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 36 ανδρικά πρόσωπα σε φωτογραφίες, ανάλογα με το πόσο ελκυστικά τα βρίσκουν, με τις περισσότερες και πρώτες στη σειρά φωτογραφίες να παρουσιάζουν κυρίως γενειοφόρους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η κατάταξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σειρά έκθεσης των προσώπων, αφού όσο περισσότερους άνδρες με μούσι έβλεπαν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερο ενδιαφέροντες τους έβρισκαν, ενώ το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και για τους ξυρισμένους άνδρες.

Σύμφωνα με την ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, το μούσι θεωρείται πλεονέκτημα, σε περιοχές που είναι σπάνιο, ωστόσο το γεγονός πως η συγκεκριμένη μόδα έχει φτάσει στο ζενίθ, λειτουργεί μάλλον ως ανασταλτικός παράγοντας, καθώς συνήθως εντύπωση κάνει κάποιος που διαφέρει από το σύνολο.


Ερευνα

Δεν είναι απλώς μόδα, δεν έχει απλώς εγκαταταθεί στα…

πρόσωπα των διασημότερων αστέρων. Σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες είναι ευεργετικό για την υγεία!

Οι άνδρες με μούσι και μουστάκι απολαμβάνουν τελικά αναρίθμητα οφέλη. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο Southern Queensland, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiation Protection Dosimetry, απέδειξε ότι το μούσι εμποδίζει το 90%-95% των ακτίνων UV του ήλιου, καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μελανώματος. Μάλιστα το ποσοστό προστασίας είχε άμεση σχέση με το μήκος του τριχωτού του προσώπου. Η προστασία από τον ήλιο που προσφέρει το μούσι στους άνδρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αντίστοιχη με εκείνη που προσαφέρουν τα μακριά μαλλιά στις γυναίκες, στον αυχένα και τα πλάγια του προσώπου.
Τα αποτελέσματα διασταυρώθηκαν και με αμερικανικές μελέτες που έχουν μετρήσει τα προκαρκινικά συμπτώματα στο κεφάλι και το πρόσωπο αθλητών του surfing στη Νότια Καλιφόρνια, με ξυρισμένο πρόσωπο η με μούσι.

Παρ’όλα αυτά οι ειδκοί συνιστούν πως το μούσι δεν πρέπει να κάνει τους άντρες να εφησυχάζουν. Ακόμα και τότε, η χρήση αντιηλιακού σπρέι ή λοσιόν είναι απαραίτητη στο πρόσωπο.

Παράλληλα, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποδείχτηκε πως διαθέτουν οι άντρες με μούσι ή μουστάκι, καθώς φαίνεται πως προστατεύονται από αλλεργίες και άσθμα. Ο λόγος είναι πως πολλά αλλεργιογόνα σωματίδια “μπερδεύονται” στις τρίχες του προσώπου σας, εμποδίζοντας την είσοδό τους στον οργανισμό μέσω της εισπνοής.

Επιπλέον, το μούσι κρατάει το πρόσωπο ενυδατωμένο και το προστατεύει ενάντια στον ξηρό αέρα, διατηρώντας το όμορφο και φρέσκο.

Για να μην αναφερθούμε φυσικά στη γοητεία που ασκεί -ειδικά τελευταία- στο γυναικείο φύλο…

Ιστορια
Πότε ξεκίνησαν να ξυρίζονται άντρες και γυναίκες

Άντρες και γυναίκες έχουν μια σχέση αγάπης και μίσους με τις τρίχες του σώματός τους.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι ήδη από το 4000 π.Χ. οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν επικίνδυνες ουσίες, όπως αρσενικό και ασβέστη, για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, οι Αιγύπτιοι –που μάλλον δεν αρκούνταν σε μισές δουλειές- αφαιρούσαν όλες τις τρίχες του σώματός τους από την κορφή ως τα νύχια!

Εκτός από το ότι τους άρεσε η... λεία εμφάνιση, η πρακτική αυτή είχε μάλλον πιο… πρακτικούς σκοπούς.
Η μη ύπαρξη τριχών αποθάρρυνε τη διάδοση ασθενειών και παρασίτων, όπως οι ψείρες και άλλα ανατριχιαστικά μικροσκοπικά έντομα.

Περί το 500 π.Χ. οι γυναίκες της αρχαίας Ρώμης είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν ελαφρόπετρες και μια πρωτόγονη μορφή ξυραφιού για την αφαίρεση τριχών.

Ας έρθουμε όμως στην πιο σύγχρονη εποχή…

Πότε ξεκίνησε η σύγχρονη εμμονή μας με τις «μεταξωτές» μασχάλες και τα λεία και αψεγάδιαστα πόδια;

Το Μάιο του 1915 το περιοδικό Harper’s Bazaar δημοσίευσε μια διαφήμιση, που έδειχνε ένα νεαρό μοντέλο που φορούσε ένα αμάνικο φόρεμα και είχε και τα δυο της χέρια πάνω από το κεφάλι της.

Μέχρι τότε, η μόδα –και οι κανόνες ευπρέπειας- πρόσταζαν οι γυναίκες να καλύπτουν το σώμα τους μέχρι τον καρπό και μέχρι τον αστράγαλο.

Επομένως ένα φόρεμα που εξέθετε τα χέρια μέχρι τις μασχάλες ήταν κατά κάποιο τρόπο… επαναστατικό!

Ακολούθησαν πολλές στρατηγικές μάρκετινγκ για να προσελκύσουν τις γυναίκες στη «νέα μόδα» του ξυρίσματος.

Φυσικά, η «μανία» αυτή βρήκε το δρόμο της και στις μεσαίες και κατώτερες τάξεις, με πιο αργό ρυθμό μεν, αλλά καθώς τα αμάνικα φορέματα άρχισαν να γίνονται πιο δημοφιλή, το ίδιο συνέβη και με τη νέα μόδα της αφαίρεσης των τριχών.

Περνώντας στους άντρες…

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out, ποιοι ήταν οι πρώτοι άντρες που ξύρισαν τα γένια τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η ιστορία αρχίζει κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής, όπου οι ζωγραφιές των σπηλαίων δείχνουν τον άνθρωπο του Νεάντερταλ να χρησιμοποιεί κοχύλια, ως τσιμπιδάκια για να αφαιρέσει ανεπιθύμητες τρίχες.

Οι λεπίδες από πυριτόλιθο -που πιστεύεται ότι ήταν τα πρώτα ξυραφάκια μιας χρήσεως καθώς η κοφτερή άκρη τους σύντομα χαλούσε- χρονολογούνται από το 30.000 π.Χ.

Υπάρχουν στοιχεία ακόμη που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξύριζαν τα μούσια τους τόσο για θρησκευτικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Η διαδικασία του ξυρίσματος ήταν πολύ σημαντική για τους αρχαίους Αιγυπτίους, καθώς η ύπαρξη τριχών αποτελούσε ένδειξη προσωπικής παραμέλησης.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πιστεύεται ότι εισήγαγε την πρακτική του ξυρίσματος στην αρχαία Ελλάδα περί το 300 π.Χ., κι ακόμη κι αν ο ρόλος του ως προς αυτό έχει υπερεκτιμηθεί, σίγουρα βοήθησε πολύ στην εξάπλωση της.

Κάποιοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν, ότι η ετυμολογία της λέξης «βάρβαρος» (barbarian) προέρχεται από τη λέξη «barba» που σημαίνει γενειάδα. Επομένως, οι βάρβαροι ήταν όλοι όσοι ήταν… αξύριστοι.

Ό,τι και να ισχύει πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία του ανθρώπου με το ξύρισμα και την αφαίρεση τριχών μας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο!

πριν φαω το δεκατιανο μου λεω να πα να ριξω μια ξουρα


Υ.Γ : θα εκανα και μια αναφορα περι της θρησκειας και της τριχας αλλα δεν θελω να εμπλακω σε κουβεντες με τον Πατριαρχη Καπονιτσοθεο και φαμε τα μουστακια μας
Share this article :

1 σχόλιο :



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19