Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » , » Οταν πεσουν τα ταλαρα εκει θα σας περιμενω,μεχρι τοτε υπομονη και ανυπακοη

Οταν πεσουν τα ταλαρα εκει θα σας περιμενω,μεχρι τοτε υπομονη και ανυπακοη

Written By zone on Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 | 7:14 μ.μ.

Λιστον και ουχι Ληστων(και Αρματωλων και Βιαστων)

Προέλευση της ονομασίας Λιστόν στην Κέρκυρα


Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν της Bενετίας,στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ο «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι και μολονότι όταν κατασκευάστηκε το Λιστόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία αποτελούσε μακρινό παρελθόν πάρα πολλές βενετσιάνικες λέξεις και εκφράσεις επιβίωναν στη διάλεκτο των Κερκυραίων, όπως ακριβώς και σήμερα.

Λιστόν λοιπόν σημαίνει και ο φαρδύς ίσιος ίδιος δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε, όπως πολλές άλλες, π.χ. το libro d’ oro, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Το Λιστόν αποτελούσε πάντα το πιο κοσμικό σημείο της πόλης και για πολλά χρόνια ήταν ο κατεξοχήν τόπος διασκέδασης της αριστοκρατικής τάξη της πόλης της Κέρκυρας.
Πολυφωτογραφημένος, ο δρόμος με τις καμάρες που σχεδιάστηκε από τους Γάλλους στις αρχές του 19ου αιώνα, θυμίζει την οδό Rivoli στο Παρίσι. Το κτήριο με τις καμάρες κατασκευάστηκε από τον  Γάλλο Lesseps, ενώ στο σχεδιασμό βοήθησε και ο Έλληνας Μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ιταλικό «spianare» (δηλ. ισοπεδώνω), πήρε την τελική της μορφή το 1628. Σήμερα είναι ένα όμορφο πάρκο, το βόρειο μέρος του οποίου χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης και γήπεδο κρίκετ. Αν κοιτάξει κανείς τριγύρω, θα διακρίνει τα σημάδια που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι κατακτητές του νησιού. Ενετικά, γαλλικά και βρετανικά οικοδομήματα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα αρμονικό οπτικό αποτέλεσμα.

Αναμφισβήτητα, το στολίδι της Σπιανάδας είναι το Λιστόν. Πρόκειται για τη Λεωφόρο Γεωργίου Α΄, με τα πολυώροφα κτήρια που δημιούργησαν οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι κατά τη σύντομη δεύτερη περίοδο της κατοχής τους (1807-14) και χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες. Η περίφημη τοξωτή στοά με τα βενετσιάνικα φανάρια, χτισμένη από τον μηχανικό Matthieu de Lesseps σύμφωνα με το πρότυπο της Rue de Rivoli στο Παρίσι, σήμερα φιλοξενεί καφενεία, που γίνονται πόλος έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για επισκέπτες.
Share this article :

1 σχόλιο :



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19