Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » » Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ

Written By zone on Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 | 12:32 μ.μ.

Μπεμπέκα, Σκουφίτσα και Αλεπουδίτσα, τα ελληνικά προφυλακτικά περασμένων δεκαετιών !

Η αρχή είναι το "ήμισυ του παντός"
     Η χρήση κάποιου προστατευτικού μέσου κατά των ανεπιθύμητων κυήσεων και της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων διατρέχει όλη τη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου είδους. Αυτές είναι και οι δύο χρήσεις του προφυλακτικού

  Η χρήση του ως μέτρο αντισύλληψης και η προστασία που παρέχει  από τα  σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε την σεξουαλική επαφή με ασφάλεια.
  Έχει προκαλέσει ακραίες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις φανατισμού από εκκλησιαστικούς κύκλους, πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχει γίνει αντικείμενο γιγαντιαίων εκστρατειών σε διάφορες χώρες όπως η Ταϋλάνδη, αντικείμενο άρνησης ή πηγή έμπνευσης κυρίως σε ότι αφορά τη διαφήμιση του. 
  Δυστυχώς όμως το προφυλακτικό υποφέρει και θα υποφέρει από ένα βασικό πρόβλημα επικοινωνίας: Είναι μια καλή λύση για την προστασία μας μόνο όταν γίνει η "στραβή". "Πριν" είναι όλα καλά και δε χρειάζεται ιδιαίτερα. 
  Ακολούθως και πάντα σε συνδυασμό με την γενικότερη κουλτούρα κάθε χώρας η χρήση του ποικίλει σημαντικά. Στην Ιαπωνία φτάνει το 80%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, όταν στη Σομαλία η ίδια πρακτική τιμωρείται με μαστίγωμα
  Σύμφωνα με μια έρευνα του 1997, στο "The Journal of Sex Research", οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι ο τελευταίος λόγος για τον οποίο κάνουν σεξ είναι η αναπαραγωγή
  Στις χώρες όμως που η Καθολική Εκκλησία έχει ισχυρές ρίζες π.χ. Ιρλανδία, Ιταλία, Λατινική Αμερική κ.α υπάρχει ένας συνεχής αγώνας κατά των προγαμιαίων σχέσεων, κατά της χρήσης προφυλακτικού, υπέρ του σεξ για αναπαραγωγικούς λόγους και υπέρ της αποχής ως μέσο προφύλαξης
  Η ιστορία όμως του ανθρώπινου είδους δείχνει ότι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο οι άνθρωποι πάντα έκαναν σεξ χωρίς να έχουν κατά νου την αναπαραγωγή και πάντα αναζητούσαν μέσα ή τεχνικές προφύλαξης
Η ιστορία του προφυλακτικού
   Από την πρώτη εφαρμογή τους, τα προφυλακτικά χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 
  Όπως αναφέρεται στο βιβλίο Johnny Come Lately: A Short History of the Condom, η παλαιότερη αναπαράσταση προφυλακτικού βρέθηκε στο σπήλαιο Grotte des Combarrelles στη Γαλλία. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η βραχογραφία (που χρονολογείται πριν από 12.000 - 15.000 χρόνια) απεικονίζει άνδρα με ένα είδος καλύμματος στα γεννητικά του όργανα. 
  Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου Ζανέτ Παρισό « οι απεικονίσεις δεν δίνουν στοιχεία για τους λόγους χρήσης του προφυλακτικού». Ωστόσο τρία σενάρια είναι πιο πιθανά: Προστασία από ανεπιθύμητες κυήσεις, από τη μετάδοση νοσημάτων ή κάποιας μορφής τελετουργικό
  Και τρεις εξηγήσεις φαίνονται λογικές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι οι πρόγονοι μας δεν είχαν ανακαλύψει τη συσχέτιση μεταξύ σεξ και γεννήσεων ή ενοχλητικών πόνων κατά τη διάρκεια της ούρηση τις αμέσως επόμενες μέρες. 
  Γύρω στο 1000 π.Χ., οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων πιθανώς χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της συνουσίας κομμάτι λινού υφάσματος που κάλυπτε τη βάλανο του πέους. 
  Σύμφωνα με αρχαίο ελληνικό μύθο, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας, του οποίου το σπέρμα περιείχε φίδια και σκορπιούς εξαιτίας μίας κατάρας, χρησιμοποιούσε πεοκαλύπτρα από ουροδόχο κύστη κατσίκας για να προστατεύσει τη σύντροφό του. 
  Υπάρχουν αποδείξεις ότι και κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χρησιμοποιούνταν προφυλακτικά από μεμβράνες ζώων.
  Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τον 5 μ.Χ. αιώνα, η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού εγκαταλείπεται μέχρι τον 15ο αιώνα. Σε αυτό συνέβαλλε η άνοδος του καθολικισμού που θεωρούσε αμαρτία κάθε μορφή αντισύλληψης. 
  Όμως, σε μουσουλμανικά και εβραϊκά χειρόγραφα της εποχής του μεσαίωνα υπάρχουν αναφορές σε τεχνικές προφύλαξης (όπως η επάλειψη του πέους με πίσσα ή ο διαποτισμός του με εκχύλισμα από κρεμμύδι)
  Αναφορές σε κείμενα που βρέθηκαν στην Ασία περιλαμβάνουν τη χρήση καλύπτρας για τη βάλανο του πέους σε άνδρες των ανώτερων κοινωνικά τάξεων: στην Κίνα από έντερα αμνού ή μεταξωτού χαρτιού εμποτισμένου με λάδι και στην Ιαπωνία από δέρμα, καβούκι χελώνας ή κέρατα ζώων. 
  Τον 15ο αιώνα, το ανδρικό προφυλακτικό επαναχρησιμοποιείται λόγω της εμφάνισης της σύφιλης (το 1494 η ασθένεια καταγράφεται για πρώτη φορά σε άνδρες του γαλλικού στρατού και εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη - μέχρι το 1505 έχει φτάσει στην Ασία). 
  Κατασκευάζεται κυρίως από έντερα και κύστη ζώων και καλύπτει ολόκληρο το πέος. Γερμανοί έμποροι διοχετεύουν προφυλακτικά από δέρμα ακόμη και στην Ιαπωνία. 
  Το 1564, ο Gabriel Fallopius στο βιβλίο De Morbo Gallico (The French Disease), το οποίο αποτελεί πραγματεία για τη σύφιλη, περιγράφει ένα περίβλημα πέους από λινό ύφασμα που έχει δοκιμάσει σε 1.100 άνδρες με σκοπό την προφύλαξη από τη συγκεκριμένη νόσο. Η κατασκευή αποδεικνύεται επιτυχής για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου, αλλά και τον έλεγχο τον γεννήσεων
  Για τον λόγο αυτό, το 1605 χαρακτηρίζεται ως ανήθικη από τη θεολογική έκδοση De iustitia et iure. Στις αρχές του 1600, το λινό περίβλημα εμβαπτίζεται σε χημικό διάλυμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πρώτη σπερματοκτόνος ουσία
  Στο μυθιστόρημα του 1655 με τίτλο L'Escole des Filles (The Philosophy of Girls) γίνεται η πρώτη αναλυτική περιγραφή του προφυλακτικού ως μέσου αντισύλληψης
  Το 1666, η English Birth Rate Commission αναφέρει ότι η μείωση των γεννήσεων σχετίζεται με την εφαρμογή προφυλακτικού, το οποίο αναφέρει για πρώτη φορά με το όνομα αυτό. 
  Γύρω στα 1700 κυκλοφορούν προφυλακτικά από έντερα ζώων, τα οποία πωλούνταν ακριβά και δυστυχώς συχνά ξαναχρησιμοποιούνταν
  Το αρχαιότερο προφυλακτικό που έχει βρεθεί είναι του 17ου αιώνα, από εντόσθια ζώου, στο Κάστρο του Dudley στην Αγγλία. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιείτο κυρίως ως ασπίδα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τους στρατιώτες.
   Είναι αξιοσημείωτο ότι στο εμπόριο υπάρχουν ακόμη προφυλακτικά από εντόσθια.
  Παρά τις πολλές αντιθέσεις για τη χρήση των προφυλακτικών, ακόμη και από ιατρούς της εποχής αλλά κυρίως για λόγους ηθικής, στο Λονδίνο ανθεί το εμπόριο χειροποίητων προφυλακτικών και πενήντα χρόνια αργότερα εμφανίζονται οι πρώτες διαφημίσεις.
  Η γενική αποδοχή και η διαθεσιμότητα των προφυλακτικών έχουν περάσει από διάφορα στάδια.
   Ένα κείμενο του 1824 περιγράφει τη συνταγή για τελευταίας τεχνολογίας προφυλακτικό από έντερο προβάτου σε 12 χρονοβόρα και απαιτητικά βήματα. Και δεν είναι να απορεί κανείς που τα προφυλακτικά της εποχής δε θεωρούνταν μιας χρήσης
  Πωλούνταν στις παμπ, στα κουρεία, στα φαρμακεία, στις υπαίθριες αγορές, ακόμη και σε θέατρα σε όλη την Ευρώπη και στη Ρωσία. 
  Ο πρώτος καταγεγραμμένος ποιοτικός έλεγχος προφυλακτικών αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Gaicomo Casanova. Τα προφυλακτικά φουσκώνονταν με αέρα πριν την εφαρμογή τους ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν τρύπες.
  Τον 18ο αιώνα διατίθενται προφυλακτικά σε νούμερα, κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά όπως λινό εμποτισμένο με χημικές ουσίες ή ζωικά υλικά (ουροδόχο κύστη ή έντερο επεξεργασμένα με θειάφι και αλισίβα, ώστε να μαλακώσουν). 
  Μετά το 1800, η παραγωγή προφυλακτικών επηρεάζεται από την τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική. 
  Συγκεκριμένα, το καουτσούκ ήρθε στο προσκήνιο το 1843, όταν οι Goodyear και Hancock ανακάλυψαν και πατένταραν τη μέθοδο μετατροπής του ελαστικού σε ανθεκτικό υλικό και έναν ταχύ τρόπο παραγωγής.  
  Έτσι η «ενθείωση» του υλικού, κάνει το φυσικό καουτσούκ περισσότερο εύκαμπτο και ανθεκτικό. Η εξέλιξη ολοκληρώθηκε το 1880 με το πρώτο προϊόν από latex. Η διαδεδομένη χρήση τους ωστόσο θα αργήσει αρκετές δεκαετίες.
  Το 1855 κατασκευάζεται το πρώτο ελαστικό προφυλακτικό με ραφή και έξι χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η πρώτη διαφήμιση στην εφημερίδα “The New York Times”
  To 1873, η Comstock Law κηρύσσει παράνομη κάθε διαφήμιση για τα μέσα ελέγχου των γεννήσεων και απαιτεί από την ταχυδρομική εταιρεία να σταματήσει την αποστολή προφυλακτικών.
Το 1920 δημιουργείται η Trojan, η πρώτη εταιρεία πώλησης προφυλακτικών. Κατασκευάζονταν από λάτεξ, το οποίο ήταν πιο ανθεκτικό και λεπτό από προηγουμένως και με μεγαλύτερη διάρκεια. 
  Τη δεκαετία του 1950 κυκλοφορεί το προφυλακτικό με λιπαντικό και προστίθεται ο θάλαμος για τη συλλογή του σπέρματος
  To 1957 κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία προφυλακτικό με λιπαντική ουσία από την εταιρεία Durex
  Το 1975 ο τηλεοπτικός σταθμός KNTV στο San Jose μεταδίδει την πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση της Trojan
  Τη δεκαετία του 1990 κατασκευάζονται προφυλακτικά με χρώματα και γεύσεις. Από το 1980 και μετά η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού έχει εκτιναχθεί τόσο ως μέσο αντισύλληψης όσο και λόγω της εμφάνισης νοσημάτων όπως του AIDS
  Έχει υπολογιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περίπου 18.6 εκατομμύρια προφυλακτικά μέχρι το 2015.
Με συνταγή γιατρού
  Πέρα όμως από τα "χειροποίητα", στις ΗΠΑ τα προφυλακτικά χορηγούνταν για δεκαετίες κατόπιν συνταγής γιατρού. Οι γιατροί, ωστόσο, χρησιμοποιούσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. 
  Τα χορηγούσαν μόνο σε άντρες που συνήθιζαν να πηγαίνουν σε πόρνες για να προστατευτούν από τα αφροδίσια αλλά δεν τα χορηγούσαν σε γυναίκες.
Πόλεμος και προφυλακτικό
  Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ντάντλι της Αγγλίας βρέθηκαν κομμάτια προφυλακτικών κατασκευασμένων από έντερα ζώων και θεωρούνται τα πιο παλιά που κατασκευάστηκαν και χορηγήθηκαν στα πλαίσια οργανωμένης πολιτικής
  Ο σκοπός ήταν η προστασία από τα αφροδίσια κατά τη διάρκεια των Αγγλικών Εμφυλίων Πολέμων μεταξύ 1642 και 1651
  Τα πρώτα, όμως, ελαστικά προφυλακτικά, αν και ήταν διαθέσιμα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν χρησιμοποιήθηκαν με απόφαση της Αμερικάνικης Κοινωνικής Ένωσης Υγείας. 
  Η ιδέα πίσω από την πολιτική αυτή ήταν του τότε Νο 2 στο Αμερικάνικο Ναυτικό Φράνκλινου Ρούσβελτ
  «Αν δεν προσέχεις καλά να πάθεις» ήταν η άποψη του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η πολιτική των αμερικάνων άλλαξε άρδην και προέτρεπε τη χρήση προφυλακτικών με διαφημιστικές καμπάνιες: «Μην ξεχνάς – Βάλτο πριν το βάλεις!» 
 80 χρόνια προφυλακτικών 
σε αυτόματα μηχανήματα πώλησης



  Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν προφυλακτικά σε αυτόματα μηχανήματα υπήρξαν ενστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ. Όταν τέτοια μηχανήματα μπήκαν στα σχολεία θεωρήθηκε ότι μια από τις παρενεργειες θα ήταν η προώθηση του σεξ μεταξύ ανηλίκων
  Και κύριος εκφραστής των αντιδράσεων ήταν η εκκλησία που προωθούσε την αποχή και την εγκράτεια
  Ωστόσο, η πατέντα δεν ανήκει στους Αμερικάνους αλλά στους Γερμανούς. Πρόσφατα γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια αυτόματων μηχανημάτων από την εταιρεία Fromm
  To προϊόν τους Fromm’s Act ήταν το πρώτο που διατέθηκε με αυτό τον τρόπο και για την ιστορία είχε μια εικόνα του Μίκι Μάους χωρίς σχετική άδεια
Οι τελευταίες εξελίξεις
  Οι γυναίκες ακτιβίστριες διεκδίκησαν το δικαίωμα τα προφυλακτικά να διατίθενται όχι μόνο για προστασία από ασθένειες, αλλά και ελεύθερα για οικογενειακό προγραμματισμό.
  Ότι πέτυχαν γενιές ακτιβιστών και επιστημόνων, απείλησε να ανατρέψει η σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του 1960, όταν πλέον τα μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν ιάσιμα (το AIDS δεν είχε ενσκήψει) και η αγορά του αγοραίου έρωτα περνούσε κρίση, 
  ωστόσο ο HIV έκανε ξανά σαφές μετά το 1980 ότι το προφυλακτικό είναι απαραίτητος σύντροφος σε κάθε σεξουαλική επαφή με άτομα που δεν θεωρούνται ασφαλή.
  Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα ήταν η έλευση του γυναικείου προφυλακτικού το 1994.
  Όσο η βιομηχανία προσπαθεί να κάνει τα προφυλακτικά πιο λεπτά, πιο ανθεκτικά και πιο ασφαλή τόσο ανακύπτουν δημοσιεύματα για το αόρατο προφυλακτικό
  Από τα πολλά που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, το καλύτερο στοίχημα είναι μια Καναδική προσπάθεια που βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών. 
  Αόρατο στη πραγματικότητα σημαίνει ένα τζελ που σκληραίνει σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος αλλά όταν θα βγει στη αγορά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές θα δημιουργεί μια ανθεκτική μεμβράνη πολύ λεπτότερη από τα συνηθισμένα προφυλακτικά.
  Μέχρι, όμως, να τα δούμε όλα αυτά στα ράφια των σουπερμάρκετ ή των φαρμακείων θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, από τη στιγμή που θεωρούμε το σεξ αναπόφευκτο και δεν είμαστε οπαδοί της αποχής,
   το παραδοσιακό λάτεξ προφυλακτικό είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προφύλαξης.
  Επίσης, πρόσφατες έρευνες που έγιναν στην Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σχετίζονται με τον ιό HPV, αναφέρουν ότι η χρήση του  μείωνε την πιθανότητα αναμόλυνσης των συντρόφων και περιόριζε τη διάρκεια της μόλυνσης και ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της συχνότητας της μετάδοσης των HPV λοιμώξεων. 
  Υπάρχει επίσης ισχυρή ένδειξη, ότι η χρήση προφυλακτικού προστατεύει ακόμα και τις γυναίκες από την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Άλλες χρήσεις
  Ο Αμερικανικός Στρατός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήσει τα  προφυλακτικά για την προστασία των πυρομαχικών από την υγρασία, την άμμο και την βροχή.
  Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο  χρησιμοποιήθηκαν και στην συγκέντρωση των ούρων τον πιλότων των Βομβαρδιστικών Αεροπλάνων.
  Χρησιμοποιούνται για συγκέντρωση νερού σε έκτακτες περιπτώσεις.
  Χρησιμοποιούνται σαν κρυψώνες για εμπόριο ναρκωτικών.
  Όσοι ταξιδεύουν στην Νότια Αμερική  και χρειαστεί να διασχίσουν κάποιο ποτάμι τα χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την είσοδο στην ουρήθρα του μικρού ψαριού Καντιρού  που προσελκύεται από το αίμα και τα ούρα.
Trivia
**  Στο Άμστερνταμ (πού αλλού;) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών, περίπου το 1700 και στο Λονδίνο οι συγκεκριμένοι τύποι καταστημάτων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στα μέσα του ίδιου αιώνα. 
  Τα μαγαζιά με είδη πολυτελείας πουλούσαν αρωματισμένα προφυλακτικά, τα οποία είχαν σχηματιστεί πάνω σε γυάλινα καλούπια.
** Το 1921, μία αρρωστημένη ιδέα ήρθε στο μυαλό του Άλφρεντ Τρόγιαν. Αποφάσισε να βάλει το ερεθισμένο πέος του σε μια λεκάνη με καυτό ελαστικό
  Η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας προφυλακτικών ήταν το αποτέλεσμα της τρελής του κίνησης. Η επιχείρηση ονομάστηκε Τρόγιαν και τα έσοδά της αγγίζουν τα μισά από τα 267 εκατ. δολάρια της παγκόσμιας βιομηχανίας προφυλακτικών. 
  Βέβαια, είχε και κάποιες παρενέργειες. Ο… μικρός του φίλος παραμορφώθηκε πλήρως. Δεν γνωρίζουμε αν του ήταν, πλέον, χρήσιμος.
** «Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ανδρική ευχαρίστηση, εμποδίζοντας την εκσπερμάτιση», υποστήριξε η φεμινίστρια Μάργκαρετ Σάγκερ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατηγορώντας τις βιομηχανίες για το «δημιούργημά» τους. 
  Βέβαια, κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά, αφού δεν είχαν βάση οι κατηγορίες της και έτσι συνελήφθη. 
  Ωστόσο, μάλλον καλό έκανε στους… πρόωρους άντρες καθώς έδωσε μία απίστευτη ιδέα στις επιχειρήσεις και από τότε ξεκίνησαν την κατασκευή προφυλακτικών που εμπόδιζαν την εκσπερμάτιση
  Το αρνητικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι εμπόδιζαν τελείως την «απελευθέρωση», προκαλώντας προβλήματα στον προστάτη.
** Χιλιάδες προφυλακτικά πολύ μεγάλου μεγέθους με την επιγραφή «Μεσαίο» έριξε στην Ιαπωνία η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να καταρρακώσει το ηθικό του εχθρού. 
  Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος όρος του γεννητικού οργάνου των Ιαπώνων κυμαίνεται μεταξύ 9,66 και 11,67 εκατοστών…
** Τη μακροχρόνια χρήση προφυλακτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε παντρεμένες γυναίκες συνέδεσε σε μία έρευνά του ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Άρνι Γκιοργκόφ, το 1980
  Η μελέτη του υπάρχει ακόμη στην ιατρική βιβλιογραφία, αν και πολύ συχνά αμφισβητούνται τα αποτελέσματά της.
**  Στο τεύχος της 12ης Μαΐου 1709 του περιοδικού «Τάτλερ» εμφανίστηκε η πρώτη διαφήμιση της «μηχανής που προστατεύει από τα τραύματα της αγάπης». 
  Παράλληλα, το 1861 στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκανε πρεμιέρα στην Αμερική η πρώτη διαφήμιση για προφυλακτικά.
** Με την Κόμστοκ Ακτ του 1873 απαγορεύτηκε στην Αμερική να διακινείται μέσω ταχυδρομείου «άσεμνο και προκλητικό υλικό»
  με αποτέλεσμα να κατασχεθούν πάνω από 65.000 προφυλακτικά και γιατροί να κινδυνεύουν με 10ετή ποινή φυλάκισης, αν ανέφεραν στην αλληλογραφία τους τα προφυλακτικά. Ο νόμος εφαρμόστηκε μέχρι το 1965.
** Τα προφυλακτικά αυξημένης ανθεκτικότητας δεν είναι σφαλέστερα από τα πολύ λεπτά, σύμφωνα με μια έρευνα.
** Δημοπρασία για ένα προφυλακτικό ηλικίας 180 ετών, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από μεμβράνη ζώου, έγινε το 1992 από τον οίκο Κρίστις. 
  Στην τιμή των 5.200 δολαρίων έφτασε η αξία του. Το προφυλακτικό είχε ροζ χρώμα και πάνω του απεικονιζόταν μια καλόγρια που συνέκρινε τρεις ημίγυμνους ιερωμένους λέγοντας «θα πάρω αυτόν». 
  Όπως καταλαβαίνετε, με όλα αυτά που αναγράφονταν επάνω, απευθυνόταν σε άντρες με πλούσια προσόντα
**  Το πρώτο προφυλακτικό από πολυουρεθάνη παρουσιάστηκε το 1994 στην Αμερική, το οποίο στόχευε στους χρήστες που είναι αλλεργικοί στο λατέξ
  Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από φαγούρα μέχρι απώλεια αναπνοής, υπέρταση και σοκ.
**  Πρόσφατα, παρουσιάστηκε το προφυλακτικό-εσώρουχο από κολομβιανή εταιρεία προφυλακτικών. 
  Το εσώρουχο έχει μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη που επιμηκύνεται όπως το προφυλακτικό. Μου ακούγεται κάτι παραπάνω από αηδιαστικό. Και μόνο στη σκέψη της ολόσωμης ενδυμασίας, ανατριχιάζω.
** Είναι αυτονόητο ότι τα προφυλακτικά είναι μιας χρήσης. Ωστόσο, αντίθετη άποψη είχαν μέχρι το 1930. Τα γυρνούσαν από την άλλη μεριά!
** Το προφυλακτικό από λατέξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και διατηρεί τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα.
Το προφυλακτικό στην Ελλάδα
   H  Louis Vuitton έβγαλε προφυλακτικά τα οποία κοστίζουν πενήντα ευρώ το ένα, αλλά η απόλαυση ειναι τριπλή. Και ικανοποιημένος και προφυλαγμένος και γκλαμουράτος
  Στην Ελλάδα τα πρώτα προφυλακτικά είχαν την ονομασία ΜΠΕΜΠΕΚΑ κι ήταν ντόπιο ελληνικό προϊόν καλύτερο από τα ξένα ελαττωματικά!
«Σαν δεν κρατούν τα κότσια σου μην κάνεις τον γκιουλέκα
προτίμα ένα και γερό παρά σπασμένα δέκα
και μην πιστεύεις θηλυκό... μακριά από την γυναίκα...
...εκτός πια αν στην τσέπη σου υπάρχει μια ΜΠΕΜΠΕΚΑ».
  Τέτοια ευφάνταστα...  ποιηματάκια επιστράτευαν οι κατασκευαστές της θρυλικής «Μπεμπέκας», για να διαφημίσουν καλύτερα τα προφυλακτικά της εταιρίας, στο ελληνικό κοινό
  Την ίδια στιγμή στη συσκευασία της «Μπεμπέκας», ο αγοραστής μπορούσε να διακρίνει το πρόσωπο ενός άντρα που κλείνει πονηρά το μάτι του και έχει το δάκτυλο στο στόμα του, κάνοντας ησυχία.







  Τα πρώτα ελληνικής προέλευσης προφυλακτικά πωλούνταν σε κουτάκια ή ακόμη και σε πολύχρωμα φακελάκια και έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ‘30
  Τα επόμενα χρόνια η ελληνική φαντασία θα εξαντληθεί στο μάρκετινγκ των προφυλακτικών, σε μια προσπάθεια να απενοχοποιηθούν
  Είναι η ίδια εποχή που η ελληνική αγορά θα κατακλυσθεί από προφυλακτικά με ονόματα όπως «Σκουφίτσα», που συνειρμικά σχετίζονταν με την Κοκκινοσκουφίτσα του παραμυθιού και «Αλεπουδίτσα», ζώο το οποίο αν φημίζεται για κάτι είναι η πονηριά του.
  Μάλιστα, η ελληνική ξενομανία τα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι  αυτή, που θα αναγκάσει τους κατασκευαστές των προφυλακτικών, να βαφτίζουν με ξενικά ονόματα τα προϊόντα τους, όπως «Σίλβερ Τέξας» και «Οκέυ» και να αναγράφουν στις συσκευασίες τους ψευδή στοιχεία προέλευσης.
   Παροιμιώδες έχει μείνει το κουτί από τη μάρκα «Σίλβερ Τέξας», όπου πάνω του αναγράφονταν  «Αμερικανικόν προϊόν κατασκευασθέν εις τα διεθνούς φήμης εργοστάσια Made in USA», 
  καθώς και  αυτό της επωνυμίας «Οκέυ», που για να αποδείξει την αμερικανική του προέλευση, έγραφε στα αγγλικά «profylactics» και χρησιμοποιούσε τη φάτσα του Τομ, από το γνωστό ξένο καρτούν «Τομ και Τζέρι».
Γλωσσολογικές αναλύσεις
1. Καπότα , γνωστό επίσης ως «λάστιχο», «σκουφάκι», ακόμα και «αγγλική ρεντικότα» 
α) Η γκόμενα που πάει με όποιον λάχει και τά 'χει. Η καθ΄έξιν ξεπέτα. Η μιάς χρήσεως.
 π.χ. «...Όμως τις διεθνείς και ντόπιες καπότες τύπου Πάρις τις ξέρουν όλες...»
(από το άρθρο. «Τα προβλήματα, οι λύσεις και η τρίχα από τα αρχίδια του Κινγκιννάτου»)
β) Μερικές φορές ακόμα και αυτή που απλά δείχνει να έχει αυτό το στύλ.
π.χ.Μπορεί να είναι κυριλέ, αλλά εμένα για καπότα μου φαίνεται.
2. Τρύπια καπότα
Η καπότα, ή κράνος, φτιάχτηκε για να κάνει παρέα στον πέοντα προστατεύοντάς τον από κεφαλικούς φόρους και παράσημα που παρέχονται απλόχερα, ειδικά κατά τη διέλευσή του από αδιερεύνητα βαθύσκιωτα φαράγγια. Εκεί η ρώσικη ρουλέτα θερίζει.
Τι υποδηλώνει ο όρος «τρύπια καπότα»;
α) Όταν μιλάμε για τρύπια καπότα, αναφερόμαστε σε άχρηστο κράνος. Άρα αναφερόμαστε σε άχρηστο άνθρωπο (ανεξαρτήτως φύλου).
β) Το κράνος αυτό, δεν φτάνει ότι δεν προστατεύει, επιβαρύνει κιόλας με την παρουσία του αυτόν που τον φοράει. Άρα όταν αναφέρουμε τον όρο, μπορεί να αναφερόμαστε και σε κάποιον, που ζει παρασιτικά εις βάρος άλλων.
γ) Το άχρηστο αυτό κράνος, είναι ftp προδιαγραφών και με την κλασσική (για χρήση πέοντα) αλλά και με τη σλανγκική έννοια (gtp). Άρα η εκφορά του όρου, παραπέμπει σε άτομα, που προσεγγίζουν το μηδενικό επίπεδο, το επίπεδο του τίποτα.
δ) Το κράνος αυτό έρχεται σε επαφή με σιχαμερές ουσίες, άρα παραπέμπει σε σιχαμερά άτομα.
Σημείωση: Ο όρος βγάζει πολύ τσαντίλα και συσσωρευμένη οργή όταν εκφέρεται.
π.χ. Δυο συνεταίροι τσακώνονται.
- Α να χαθείς μωρή τρύπια καπότα.
- Γιατί με βρίζεις;
- Γιατί είσαι ένα άχρηστο υποκείμενο. Δεν προσφέρεις τίποτα, ενώ έχεις τις... απαιτήσεις.
π.χ. Ο Πέτρος ξέρει ότι ο Κώστας έχει παράνομη σχέση μακράς διάρκειάς και τον εκβιάζει οικονομικά, προκειμένου να μην το παίξει Αρτέμης Μάτσας στη γυναίκα του Κώστα, μαρτυρώντας της την κατάσταση.
Κάποια στιγμή ο Κώστας τα παίρνει στο κεφάλι.
Κώστας
- Α ρε... είσαι μια τρύπια καπότα.
Πέτρος:
- Γιατί;
Κώστας:
- Γιατί μου 'χεις μπαστακωθεί, ρε σιχαμένο υποκείμενο, στο σβέρκο και μου ρουφάς το μεδούλι, προκειμένου να μη με ρουφιανέψεις στη γυναίκα μου.
Αν οι μεγάλες εταιρείες 
έβγαζαν προφυλακτικά
Προφυλακτικά για XXL τύπους !
Και μία για Small τύπους
Σας αρέσουν τα παιδιά ;
Και μερικές έξυπνες
διαφημίσεις ακόμη...

Share this article :

1 σχόλιο :

  1. http://youtu.be/LK5a8UbJYfU
    ΤΑΠΕΙΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ! ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΚΑΤΑ Τ΄ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟ POST. ΤΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ ΣΚΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19