Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο

ΤΑΝΓΚΡΑΜ

Written By ΚΑΝΕΝΑΣ on Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 | 11:33 μ.μ.

 



Τάνγκραμ , ένα πανάρχαιο κινέζικο παιχνίδι!!!


  Το τάνγκραμ είναι ένα παλιό κινέζικο παιχνίδι που χρονολογείται  πριν το 18ο αιώνα. Οι πρώτες δημοσιεύσεις γι’ αυτό γίνονται το 1813  και  παρ ότι είναι εξαιρετικά εθιστικό  και όχι τόσο εύκολο όσο φαίνεται , στην κινέζικη κουλτούρα αποτελούσε ένα παιχνίδι για παιδιά και γυναίκες . Αργότερα στα τέλη του 18ου αιώνα έγινε γνωστό στην Ευρώπη  και την Αμερική.
        Αποτελείται από εφτά ξύλινα κομμάτια, που ονομάζονται τανς: δύο μεγάλα ίσα ορθογώνια τρίγωνα με εμβαδό 4, δύο μικρά ίσα ορθογώνια τρίγωνα  με εμβαδό 1  , ένα ενδιάμεσου μεγέθους ορθογώνιο τρίγωνο, ένα τετράγωνο κι ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο όλα τους με εμβαδό 2. Όλα μαζί κατάλληλα τοποθετημένα φτιάχνουν ένα μεγάλο τετράγωνο εμβαδού 16. 
  

   Σκοπός του παιχνιδιού είναι η τοποθέτηση των κομματιών για τη δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων, ζώων, ανθρώπινων μορφών, σπιτιών, πλοίων, γραμμάτων κτλ. Ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει και τα 7 κομμάτια του παζλ και η αντιγραφή των σκιαγραφημάτων που δίνονται πρέπει να είναι ακριβής δηλαδή δεν πρέπει το ένα κομμάτι να επικαλύπτει το άλλο. Δείτε τo παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο  .

               
     

   Οι ρίζες της λέξης Τανγκραμ, χάνονται στα βάθη του χρόνου, με μια σειρά από ποικίλες πιθανές εξηγήσεις. Υπάρχει μια εκδοχή  η οποία αφορά τις οικογένειες «Tanka». Tanka ονομάζονταν οι οικογένειες των Κινέζων  που ζούσαν σε μεγάλες βάρκες  στα κινέζικα ποτάμια ενώ tan  είναι η κινέζικη λέξη για τις εταίρες . Έτσι εικάζεται ότι οι δυτικοί ναύτες έμαθαν το παιχνίδι από εταίρες στα λιμάνια της Κίνας .Με αυτό τον τρόπο  το  τανγκραμ διαδόθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η λέξη τάνγκραμ προέρχεται από την αγγλική γλωσσα ως σύντμηση δυο λέξεων. Της (καντονέζικης ) λέξης για την Κίνα (Τανγκ) και της ελληνικής λέξης γράμμα. Στην ίδια την Κίνα ονομάζεται Κικιαοτού (εικόνα επτά δεξιοτήτων). Τα επτά κομμάτια κατασκευάζονταν συνήθως από ξύλο, χαρτόνι η χαρτί. Οι  πλούσιοι κινέζοι μανδαρίνοι τα είχαν σε ελεφαντοδόντο.

 Ένας αστικός μύθος  ήθελε το τανγκραμ να αποτελεί το  αγαπημένο παιχνίδι  του μεγάλου Ναπολέοντα κατά την διάρκεια της εξορίας του στην Αγία Ελένη ,γεγονός που όμως  δεν επιβεβαιώνεται από τους βιογράφους του .

  Το παιχνίδι υπήρξε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία , γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στον  Λιουις Κάρρολ  τον συγγραφέα της «Άλικης την χώρα των θαυμάτων» και καθηγητή μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ,ο όποιος πρόσθεσε στις υπάρχουσες φιγούρες και ήρωες από τα  βιβλία του. Βλέπε το παρακάτω  σχήμα:



   Ο Κάρρολ δεν ήταν ο μοναδικός συγγραφέας που ασχολήθηκε με το παιχνίδι , ο Έντγκαρ Άλαν Πόε ο διάσημος Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος περνούσε ώρες παίζοντας, και πρέπει να μνημονεύσουμε  ότι το σετ των σκαλιστών κομματιών που είχε στην κατοχή του  από ελεφαντόδοντο  εκτίθεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης .

   Ο  Σαμ Λόιντ γνωστός μας από τον γρίφο των δεκαπέντε  ασχολήθηκε ενδελεχώς με το παιχνίδι. Το 1907 , δημοσίευσε ένα βιβλίο με 700 μοναδικά σχέδια Τάνγκραμ και μια φανταστική ιστορία της δημιουργίας του  Τάνγκραμ με τον ευφάνταστο τίτλο  «Το όγδοο βιβλίο του Ταν». Στο βιβλίο αυτό επινόησε  μια ιστορία για την δημιουργία του παιχνιδιού ,400 χρόνια πριν από το θεό Ταν. Ο Λόιντ με αυτό το βιβλίο υπήρξε υπεύθυνος για πολλές παρανοήσεις σε σχέση με την ιστορία του παιχνιδιού. Σε Ευρώπη και Αμερική το Τάνγκραμ ηταν εξαιρετικά δημοφιλές , και το βιβλίο του Λόιντ του εξασφάλισε ένα σημαντικό εισόδημα.
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19