Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » , » ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ

Written By ΚΑΝΕΝΑΣ on Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 | 7:21 μ.μ.




Πλήθος ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρευρέθηκαν χθες στο Όσλο προκειμένου να παραλάβουν το Νόμπελ Ειρήνης που απένειμε η Νορβηγική Επιτροπή στην Ένωση για τα 60 χρόνια ειρήνης.

Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της Νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ στους αντιπροσώπους των κυρίων ευρωπαϊκών θεσμών, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός,Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε η Σουηδική Ακαδημία στους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την τελετή απονομής, παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και με αφορμή τη βράβευση της ΕΕ έκανε ειδική αναφορά στην κοινωνική συνοχή.«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Στην Ελλάδα έχουμε 58% ανεργία στους νέους ανθρώπους και αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού και αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να πλήξει την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο προεδρος της επιτροπης Νόμπελ, απευθυνομενος προς την ηγεσία της Ε.Ε, επεσήμανε την ανάγκη «να διαφυλάξουν όσα έχουν κερδηθεί και να βελτιώσουν όσα έχουν δημιουργηθεί», κρούοντας στην συνεχεία τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακραία πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα που επανεμφανίζονται ως απότοκος της κρίσης.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης προκάλεσε αντιδράσεις από διεθνείς δρώντες για ποικίλους λογούς. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε σκωπτικά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να επαναπαύονται στις δάφνες τους «ιδιαιτέρα σήμερα που η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία ενισχύονται στην Γηραιά Ήπειρο». Επίσης, τρεις πριν βραβευθέντες με το συγκεκριμένο Νόμπελ, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτιάς Αφρικής Ντεσμπντ Τούτου, η Βορειοϊρλανδή ακτιβίστρια, Μέρλιντ Μαγκουάιρ και ο Αργεντινός ειρηνιστής, Αδόλφο Πέρεζ Εσκουϊβέλ, καθώς υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ κατά τρόπο που αντίκειται με τις αρχές που προβλέπονται από το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αντέταξε ότι είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε τι έχει καταφέρει να πετύχει η ΕΕ μεταπολεμικά, λέγοντας ότι «Η Ε.Ε έχει φέρει διαρκή ειρήνη μεταξύ πρώην εχθρών διαρκή ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία για 500 εκ άτομα που έζησαν σε δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα». Ο ίδιος τόνισε ότι είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε τι έχει καταφέρει να πετύχει η ΕΕ μεταπολεμικά λέγοντας ότι «Η Ε.Ε έχει φέρει διαρκή ειρήνη μεταξύ πρώην εχθρών διαρκή ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία για 500 εκ άτομα που έζησαν σε δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα». H Κομισιόν θα παραχωρήσει τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε «Προγράμματα για Παιδιά που βρίσκονται σε πολεμικές ζώνες και συγκρούσεις».  Μάλιστα, η Ε.Ε έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διπλασιαστεί το ποσό του χρηματικού επάθλου, ανεβάζοντας το τελικό ποσό που θα διατεθεί στα 2 εκατομμύρια.
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19