Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » » «Τρόμος για τους Αμπελόκηπους οι ακροδεξιοί»

«Τρόμος για τους Αμπελόκηπους οι ακροδεξιοί»

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 | 8:13 π.μ.


«Αυξήθηκαν η τρομοκρατία και οι απειλές στο 16ο Λύκειο Αμπελοκήπων μετά τις συλλήψεις μαθητών για συμμετοχή στην ακροδεξιά ομάδα, που επιτέθηκε το περασμένο Σάββατο σε αντιφασιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Πανόρμου. Μέλη της «ομάδας», που δρουν στο σχολείο, στρέφονται κατά των καθηγητών καιεναντίον μας», καταγγέλλουν γονείς και συμμαθητές τους.

«Με κινήσεις οργανωμένης μαφίας» λειτουργούν οι ακροδεξιοί, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί Ολοι λένε ότι γνώριζαν τι συμβαίνει και επισημαίνουν: «Από την αδιαφορία μας εκκολάπτεται το αβγό του φιδιού, που επιβάλλει τον φόβο σ' ένα ολόκληρο σχολείο, μια ολόκληρη συνοικία. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται εδώ, αφού τέτοιες ομάδες δρουν και σε άλλα σχολεία γειτονικών περιοχών».

Μαθητές: Βία και ξύλο

Τρείς μαθητές της Β' και Γ' τάξης του ίδιου Λυκείου μάς μίλησαν υπό την προϋπόθεση να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.

Η πλατεία του σταθμού «Πανόρμου» είναι το στέκι της ακροδεξιάς ομάδας, μας είπαν φοβισμένοι.

«Φωτογραφίζουν» ως «εγκέφαλο» κάποιον προκλητικό και σκληρό που πλησιάζει τους μαθητές. «Οποιοι δεν σκέφτονται και πολύ, τους επηρεάζει. Αρχικά είχε μαζί του έναν απόφοιτο. Τώρα έφτιαξε ολόκληρη ομάδα. Κάθε μέρα, όταν τελειώνουμε τα μαθήματα, έξω από το σχολείο τριγυρνούν φασίστες. Περίπου 10-15 άτομα. Στέκονται στην είσοδο και τους περιμένουν, τους συνοδεύουν...».

«Στο διάλειμμα, λένε, "εμείς είμαστε δυνατοί", "τους δέρνουμε όλους". Οτι το πρόβλημα είναι οι μετανάστες. Μιλούν για ιστορίες βίας και ξυλοδαρμών. Τη "στήσαμε σ' αυτόν", "πες στον άλλον ότι θα τον σκίσουμε". Τρομοκρατούν ακόμα και γονείς συμμαθητών που αντιδρούν».

*Γιατί δεν μιλήσατε;

«Φοβόμαστε. Οι μετανάστες συμμαθητές μας τρέμουν, τους απειλούν συνέχεια. Στέλνουν άλλους να μας απειλήσουν: "Ξέρεις, χθες έδειρα το φίλο σου". Ποτέ δεν τόλμησαν να σ' το πουν κατάμουτρα».

Βεβαιώνουν ότι «έγινε συμπλοκή με συμμαθητές, που κρατούσαν ενημερωτικά φυλλάδια της Αριστεράς για ζητήματα Παιδείας. Τους χτυπούσαν με ξύλα, ακόμη και με σίδερα. Χύθηκε αίμα».

Λένε ότι στο Διαδίκτυο υπάρχει και ηλεκτρονική διεύθυνση (γκρουπ 16ου Λυκείου): «Εκεί γράφουν πώς φέρονται οι Ελληνες και πώς οι ξένοι. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Αλλες από τις απειλές τους πραγματοποιούνται κι άλλες όχι».

Διευκρινίζουν ότι η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Αρχισαν να περιφέρονται στη γειτονιά, να τρομοκρατούν και να κακοποιούν μετανάστες. Μετά έστηναν ενέδρες, έβριζαν γείτονες που εξέφραζαν αντίθετες ιδέες, όποιον είχε μακριά μαλλιά, τους φοιτητές που μοίραζαν έντυπα της Αριστεράς».

Πόσοι είναι;
«Στην ίδια ομάδα είναι πέντε συμμαθητές μας κι άλλοι πέντε από το 57ο Λύκειο, που βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός". Είναι πάντα μαζί τους μεγαλύτεροι, που τους καθοδηγούν. Μερικοί είναι κάτοικοι της περιοχής».

Γονείς: «Παραβατικές συμπεριφορές»

Μετά τις δύο βίαιες επιθέσεις στους Αμπελόκηπους, ο Σύλλογος Γονέων αναζήτησε λύσεις και για την προστασία των παιδιών.

«Ανησυχούμε. Επηρεάστηκε η λειτουργία του σχολείου από μαθητές που προσπαθούν να επιβάλουν ακραίες απόψεις και λογικές», μας είπε ο Χρήστος Υφαντής, αντιπρόεδρος, εκφράζοντας ολόκληρο το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Εκτιμά ότι «τα παιδιά πιστεύουν πως με την ομαδοποίησή τους σε μια πολιτική που χτυπάει το πολιτικό σύστημα -το οποίο αγνοούν- αποκτούν ρόλο, λόγο και ίσως προσωπικότητα».

«Εξω από το σχολείο», προσθέτει, «είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Τουλάχιστον να μειωθεί η ένταση, να προστατευτεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου...».

«Πριν από πέντε χρόνια στο σχολείο υπήρχαν 2-3 παιδιά που εξέφραζαν φασιστικές ιδέες. Συσπειρώθηκαν στη "γαλάζια στρατιά", γύρω από την εθνική ομάδα. Με λογική χούλιγκαν έμοιαζαν με μικρή συμμορία. Φορούσαν τα ίδια μπουφάν, αρβύλες, είχαν κοντό μαλλί», δίνει τα χαρακτηριστικά της ομάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Χαράτσογμου.

Για τις «εστίες» τους στη γειτονιά, λέει ότι «λειτουργούν δύο γραφεία (το ένα πίσω από τον "Ερυθρό Σταυρό", το δεύτερο στην πλατεία Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων). Το κυβερνών κόμμα έχει μόνο ένα γραφείο στη συνοικία. Οι περισσότεροι είναι πιτσιρικάδες 16-26 ετών. Οι μεγαλύτεροι εμφανίζονται για... ιδεολογική συσπείρωση».

Τι έφταιξε;

«Η πλειονότητα των κατοίκων είναι δημοκρατικοί άνθρωποι. Εφταιξε η αδιαφορία, η αδράνεια, η ανοχή μας, η μη συμμετοχή μας στα κοινά. Ετσι, επιτρέψαμε 10 πιτσιρικάδες να τρομοκρατούν, καθοδηγούμενοι, ένα ολόκληρο σχολείο, τη γειτονιά, μια ολόκληρη συνοικία».

*Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Μετά την επίθεση στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου και τον τραυματισμό τριών κατοίκων, σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και πολιτικών κομμάτων της περιοχής, αποφασίστηκε να τεθεί τέλος στη δράση των φασιστικών ομάδων. Τώρα τα αντανακλαστικά μας είναι σε εγρήγορση».

«Και οι εκπαιδευτικοί», προσθέτει, «αποφάσισαν να κρατήσουν σκληρή στάση, αντιδρώντας στην επόμενη κίνηση της ομάδας. Γιατί μετά τις συλλήψεις αυξήθηκαν οι απειλές, κυρίως μέσω ακροδεξιών μπλοκ και τρίτων προσώπων. Μετά τις 9 το βράδυ μαζεύονται στη πλατεία Πανόρμου, στο σταθμό του μετρό. Αλλοδαποί και Ελληνες φοβούνται να προσεγγίσουν. Εκεί μερικοί του ίδιου κύκλου πουλάνε προστασία στα μπαράκια. Συμμετέχουν όπου υπάρχει βία, αλλά λειτουργούν με κινήσεις οργανωμένης μαφίας».
«Κλίμα φόβου»

Ο Νίκος Κούτσης, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων, καταγγέλλει: «Φορούν αγκυλωτούς σταυρούς, στήνουν ενέδρες σκίζοντας τις προκηρύξεις της Αριστεράς, χτυπώντας τους νέους που ενημερώνουν. Ολοι ξέραμε. Κάτοικοι και εκπαιδευτικοί. Δεν αντιδράσαμε. Δεν είναι δύσκολο να στρατολογήσεις παιδιά. Προφανώς υπάρχει αμέλεια γονιών και εκπαιδευτικών. Εχουν εισχωρήσει ακόμα και σε Δημοτικά Σχολεία. Στον Κολωνό χτύπησαν συμμαθητές τους μετανάστες».

Σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων -ο πρόεδρός του Μ. Ζωίδης δέχτηκε την πρώτη επίθεση, στις 10 Ιανουαρίου, από τη φασιστική ομάδα- επισημαίνεται: «Εχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε, ιδιαίτερα η σχολική κοινότητα και η πολιτεία, ώστε να μην αντικατασταθεί ο δημοκρατικός διάλογος και η ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη από τον φανατισμό και τη βία». *
"Διαβάστε περισσότερα".
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19