Ισως εκεινο το ξεχασμενο κλειδι να ειναι αυτο που θα γυρισει τη κλειδαρια ..το τελευταιο
Home » » Χρήση ανιχνευτών – σαρωτών σώματος υψηλής τεχνολογίας στα ελληνικά αεροδρόμια

Χρήση ανιχνευτών – σαρωτών σώματος υψηλής τεχνολογίας στα ελληνικά αεροδρόμια

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 | 8:36 π.μ.

Με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον αεροσκάφους της αμερικανικής αεροπορίας, επανήλθε η συζήτηση σχετικά με την επάρκεια και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η χρήση των λεγόμενων «σαρωτών σώματος» στα αεροδρόμια. Οι εν λόγω συσκευές παράγουν σαρωμένες εικόνες των σωμάτων των επιβατών, προκειμένου να εντοπίζονται ύποπτα αντικείμενα (λ.χ. όπλα, εκρηκτικές ύλες) που κρύβονται σε απόκρυφα σημεία.

Τεχνικά μια τέτοια εφαρμογή είναι εφικτό να υλοποιηθεί εντός του 2010, καθώς αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανιχνευτών – σαρωτών σώματος υψηλής τεχνολογίας είναι σε θέση να παραδώσουν τα ειδικά αυτά μηχανήματα προς χρήση. Ήδη γίνονται σχετικές δοκιμές σε αεροδρόμια της Ολλανδίας, ενώ η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και πιθανότατα η Γερμανία, της οποίας η αστυνομία εδώ και ένα χρόνο κάνει δοκιμές παρομοίων μηχανημάτων, σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση των εν λόγω συσκευών.

Ωστόσο, εγείρονται πολλές αντιρρήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς και φορείς τόσο για την αποτελεσματικότητα και ορθότητα του μέτρου, όσο και για θέματα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, προσβολής της ιδιωτικότητας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται δε ότι τον Οκτώβριο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοβουλία της είχε προτείνει την εγκατάσταση σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια των κοινοτικών χωρών, αλλά η πρωτοβουλία της είχε προσκρούσει στην απόρριψή της από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:



* Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εγκατασταθούν σε ελληνικά αεροδρόμια σαρωτές σώματος υψηλής τεχνολογίας;



* Συμφωνεί η κυβέρνηση με το ψήφισμα της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2008, το οποίο αναφέρει ότι «η προσθήκη των “σαρωτών σώματος” στις επιτρεπτές μεθόδους για τον έλεγχο ασφαλείας των επιβατών στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισοδυναμεί με σωματικό έλεγχο κατόπιν απογύμνωσης, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αξιοπρέπεια των ατόμων»;





11.1.2010 Ο ερωτών βουλευτής







Φώτης Κουβέλης
"Διαβάστε περισσότερα".
Share this article :

0 Μας δωσαν το χρονο τους :

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !



Tι μας λετε!!!

Στη Πρωτη Γραμμη

16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 
Support : Κανένας | Σχεδιαστής Θέματος | Johny Template
Φωτεινό, διαυγές, με χρυσαφένιο χρώμα, άρωμα απαλό, μελένιο και φρουτώδες, αφήνει γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο.
Από πότε? Από τις 3|Ιουνίου|2009. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19 - Χωρίς δικαιώματα και με καμμία επιφύλαξη
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 19